Aktualno Županija

Karlovac od utorka postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva uz 10. Four River Film Festival

Uz doručak s jajima, koja su svojevrsni lajtmotiv ovogodišnjih festivalskih izdanja, pod pokroviteljstvom McDonaldsa, predstavljeni su 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival. Spomenuta izdanja predstavile su Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala, Sanja Zanki, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac. Od 12. do 16. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva; Revija i Festival manifestacije su koje okupljaju brojne autore i autorice iz regije i svijeta koji su se filmom počeli baviti već u ranoj mladenačkoj dobi. Na filmskom platnu u Karlovcu narednog tjedna tako će se prikazati najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije!

Kao što smo već najavili, na natječaj je ove godine pristiglo rekordnih 1013 filmova, od čega 163 za Reviju te čak 850 za Festival – ove impozantne brojke, gotovo udvostručene u odnosu na broj prijava prethodne godine, svjedoče o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje te njihovom poimanju kao važnoj platformi za rad i djelovanje. U natjecateljski program uvršten je 71 naslov, 34 strana u program Festivala te 37 hrvatskih filmova u program Revije, a o najboljima će odlučivati tri člana žirija: vizualni umjetnik Luka Hrgović, glumac Frano Mašković te međunarodna gošća, Alison McCloskey, voditeljica projekata s mladim filmskim talentima Britanskog filmskog instituta.

Pored natjecateljske konkurencije, sve zainteresirane očekuje i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste. Večernji program bit će održan na najljepšim kino lokacijama – rijekama; osim u Karlovcu (Korana), ove godine filmove ćemo gledati i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i otkriti stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa). Festival u utorak, 12. rujna, na rijeci Korani, službeno otvara pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, višestruko nagrađivani igrano-dokumentarni film Kratki izlet Igora Bezinovića. U srijedu, 13. rujna, na rijeci Mrežnici bit će prikazan film Dan bez imena makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske koji kroz misterioznu smrt četvero tinejdžera progovara o današnjem stanju društva. Posljednja dva naslova iz večernjeg festivalskog programa djela su iste autorice, Katarine Zrinke Matijević. Film Trampolin (četvrtak, 14. rujna, dvorac Novigrad na Dobri) njen je dugometražni igrani prvijenac, koji na težak način progovara o narušenom odnosu između majke i kćeri, dok nagrađivani dokumentarac Iza lica zrcala (petak, 15. rujna stari grad Ozalj na Kupi) prikazuje autoričinu osobnu potragu za unutarnjim mirom prikazanom kroz putovanje Likom.

Pored večernjeg programa, dva su popratna programa koja nas vraćaju u prošla izdanja Revije i Festivala. Prvi je program „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ koji uključuje danas priznate autore i autorice koji su svoj filmski put i uspjeh započeli upravo na Filmskoj reviji mladeži. Ove godine bit će predstavljeni Čejen Černić (u srijedu 13. rujna na Mrežnici uz dokumentarac “I to smo mi”) i Goran Ribarić (14. rujna na Dobri uz kratki igrani film “Točka zarez”.

Tu je i program “Najbolje iz dječje filmske kuhinje”, radionice za sve sudionike, upoznavanje sličnih festivala (u Karlovcu će se predstaviti festivali iz Maribora, Philadelphije, karlovački festival Foto dani mladih…). (kaportal.hr)