Uspješan turistički srpanj u županiji: U Karlovcu i dalje sve više noćenja, veseli i oporavak Ogulina, ali i buđenje Ozlja

Turistički srpanj bio je uspješan za gradove Karlovačke županije. Karlovac već treću godinu zaredom bilježi konstantan porast turističkih dolazaka i noćenja, a to se nastavilo i ove godine, kao i u mjesecu srpnju u kojem je zabilježeno 7.174 noćenja, ili 9,6% više nego u sedmom mjesecu prošle godine. Kada je srpanj u pitanju nesumnjivo su tome pridonijela i mnogobrojna zbivanja koja su se odvijala u gradu na četiri rijeke povodom 438. rođendana. Karlovački rezultat veseli i jer je u kategoriji gradova u srpnju više noćenja ostvario samo Osijek (dakako, ne računajući Zagreb), a Karlovac je i ispred mnogoljudnijih kontinentalnih gradova kao što su Velika Gorica i Slavonski Brod, ali i turistički razvikanih kontinentalnih središta kao što su Varaždin i Samobor. Konkretnija ponuda, prije svega izuzetno posjećena Aquatika, ali i napokon riješeno pitanje ugostiteljskog objekta na Starom gradu Dubovcu, zasigurno je utjecala i na veći novčani priljev od turističkih posjeta.

Veseli i oporavak Ogulina, koji je nakon propadanja Bjelolasice i požara na Sabljacima jedno vrijeme bio u velikom turističkom minusu, ali se oporavlja i u srpnju je imao 5.321 noćenje, ili 19,5% više nego što je to bilo u istom mjesecu lani. Jednako se može reći i za Ozalj koji je donedavno turistima bio praktički potpuno nepoznat, a sada malim ali sigurnim koracima i uz primjetna ulaganja na turističkom planu ipak privlači sve više gostiju. Brojke su još uvijek male – u srpnju je bilo 768 noćenja, ali u odnosu na prošlu godinu to je porast od čak 24,5% što je odličan rezultat.

Državni zavod za statistiku, pretpostavljamo zbog neažurnosti lokalnih turističkih zajednica, nažalost u ukupnom pregledu za mjesec srpanj nije donio podatke za Dugu Resu i Slunj.

Od općina, dakako, u prvom je planu turistički rekorder već godinama – Rakovica, koja sjajno koristi svoju lokaciju i blizinu Plitvičkih jezera. U srpnju je zabilježila 76.252 noćenja, odnosno 16% više nego lani. Dobra vijest za Rakovicu, ali ne i za NP Plitvička jezera, jer većina gostiju Rakovice oni su koji planiraju na Plitvice, a poznato je da je UNESCO zaprijetio skidanjem Plitvičkih jezera s liste ne smanjimo li broj godišnjih posjetitelja.

Najveći porast ostvarila je općina Bosiljevo koja je imala 586 noćenja, no u postotku je to čak 233% više noćenja nego lani, što je zaista rezultat za svaku pohvalu. Jedine dvije općine Karlovačke županije koja su u srpnju, pak, imale manje noćenja nego lani, su Generalski Stol i Plaški, uz napomenu da DZS nije objavio podatke za Ribnik, Tounj, Vojnić i Žakanje. (kaportal.hr)

Facebook Comments