Aktualno Županija

Walter Wolf dolazi u Karlovac – sudit će mu za pronevjeru u KIO-u

Walter Wolf dolazi u Karlovac na novo suđenje na kojemu će se uz pomoć odvjetnika Ante Nobila braniti od optužbi da je iz svojeg bivšeg poduzeća KIO pronevjerio 40.000 nekadašjih njemačkih maraka, doznaje Jutarnji list.
Za Wolfom je bila raspisana tjeralica no ona je povučena jer je on time uvjetovao svoj dolazak. Njegov odvjetnik Anto Nobilo Županijskom sudu dostavio je jamstvo te zatražio da se ukine tjeralica kako bi Wolf na sud došao kao slobodan čovjek. Županijski sud u Karlovcu je tu zamolbu uvažio, a njihovo rješenje potvrdio je Vrhovni sud RH. Da nije, teško da bi Wolfa ikada vidjeli u Karlovcu.
Wolfa je 2008. godine karlovački sud već bio osudio na dvije godine i šest mjeseci zatvora zato što je kao predsjednik Nadzornog odbora propalog poduzeća naložio tadašnjem direktoru Ivi Maglici da proda poslovni prostor trgovačkog društva u Valjevu u Srbiji, a utrženi novac da uplati na Wolfov, a ne na poslovni račun poduzeća, što je Maglica i učinio. Zbog proceduralnih razloga Vrhovni sud je presudu poništio i vratio u Karlovac na novo suđenje. U međuvremenu je umro prvookrivljenik u ovom predmetu Ivo Maglica, a Wolfov odvjetnik Ant Nobilo tvrdi Jutarnjem da je došao do dokumenata koji će osloboditi krivnje njegova branjenika.
– Stečajni upravitelj na prvom suđenju je dao lažan iskaz, vidi se to iz dokumentacije do koje sam došao. KIO je doista prodao taj poslovni prostor, ali je novac od prodaje proslijeđen radnicima, jer im zbog blokade računa poduzeća nije mogla biti drukčije isplaćena plaća. Vidi se to po iznosima od po dvije, tri tisuće kuna, koliko su bile vrijedne transakcije – rekao je odvjetnik Anto Nobilo za Jutarnji list, vjerujući da je ovo novi moment u slučaju koji će osloboditi Wolfa odgovornosti.
Na sljedećem ročištu trebao bi biti predstavljen ključni dokaz cijelog postupka, rezultat financijskog vještačenja koji se provodio na poslovnoj dokumentaciji KIO-a, po kojemu će biti jasno gdje je doista završio novac od prodaje nekretnine. Županijsko državno odvjetnštvo u Karlovcu prvu optužnicu protiv Wolfa podiglo je 2007. godine, a ove godine ju je ažuriralo. U novoj više nema preminulog direktora Ive Maglice, a ponešto je ublažena odgovornost Waltera Wolfa. Navodi se kako je “nagovorio Maglicu da iskorsiti svoju funkciju te da novac od prodaje poslovnog prostora trgovačkog društva KIO u Valjevu u Srbiji u iznosu od 20.000 eura ne uplati na žiro račun trgovačkog društva KIO, koji je bio u blokadi, već na njegov privatni račun kod Splitske banke, što je Ivo Maglica i učinio, a zatim je od tog novca radnicima trgovačkog društva isplatio na ime plaća 37.372,39 kuna, dok je preostali iznos od 111.476,87 kuna zadržao za sebe i na taj način oštetio KIO za taj iznos.” – podsjeća Jutarnji.(KAportal)