Aktualno Županija

Karla ide u likvidaciju pa postaje Regionalna razvojna agencija – bit će javna ustanova i glavna za dodjelu EU novca

Razvojna agencija Karlovačke županije Karla d.o.o., županijska razvojna agencija, uskoro bi trebala biti likvidirana kako bi je naslijedila javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije.

Trebalo je to uslijediti već idući tjedan, na sjednici Županijske skupštine, no točka će, kako bi se još neki detalji doradili, biti povučena s predloženog dnevnog reda i pred vijećnicima se naći drugi put.

Razlozi likvidacije Karle i osnivanja nove razvojne agencije nisu, iako pomalo podsjeća na svojevremeno gašenje Toplane i osnivanje Gradske toplane, nikakvi dugovi već najavljene zakonske odredbe koje predviđaju da razvojne agencije budu javne ustanove, ali s puno više odgovornosti nego njihove prethodnice.

Trebale bi, naime, kao regionalni koordinatori, po uzoru na Poljsku i slične zemlje, zbog decentralizacije EU novca, a na osnovu indeksa razvijenosti, raspisivati natječaje, provoditi ih i dodjeljivati novac za projekte koji, nakon evaluacije, dobiju zeleno svjetlo.

Sporazum o osnivanju nove javne ustanove treba sklopiti Karlovačka županija, s udjelom od 62,8 posto, sa sadašnjim osnivačima Karle – gradovima Karlovac, Ogulin, Ozalj i Slunj, preuzet će prava i obveze Karle, a i sjedište joj ostaje u Haulikovoj ulici. (kaportal.hr)