Aktualno OG sada Ogulin

Retencija Burnjak – jedna od najvećih retencija u Hrvatskoj

Proteklih dana ponovno smo strahovali od nabujale Dobre, koja se u jednom navratu izlila i poplavila velike dijelove grada, počinivši velike štete. Na žalost i dalje smo osuđeni ovisiti o čudima prirode i strahovati za svake obilnije ili dugotrajne kiše. Sve dok se na napravi retencija. Koliko će retencija značiti za naš kraj i posebno za one dijelove grada koji su u stalnoj opasnosti od plavljenja, možemo samo zamisliti. Zbog toga vam prenosimo kratki članak o jednoj drugoj retenciji, nedavno završenoj, za koju kažu da je sada jedna od najvećih retencija u Hrvatskoj. Radi se o retenciji Burnjak u Zagorju, na području Gornje Stubice. Članak prenosimo sa portala Zagorje-international i vjerujemo da će vam biti zanimljiv za pročitati.

 
“Retencija Burnjak spasila je Gornju Stubicu od poplave i opravdala svoju izgradnju”

Tijekom proteklih dana, obilne kiše uzrokovale su probleme u brojnim dijelovima Zagorja, pa tako i na području općine Gornja Stubica.
– Oborine su dovele do rasta vodostaja svih potoka na tom području, no zahvaljujući postojanju retencije Burnjak, nije došlo do poplava i izlijevanja potoka, čime je retencija opravdala svoju izgradnju – poručili su iz Općine Gornja Stubica.
Naime, retencija Burnjak projektirana je u svrhu reguliranja vodnih valova potoka Burnjak, pritoke potoka Topličine. Volumen retencije Burnjak iznosi 1.800.000 kubičnih metara, a investitor su bile Hrvatske vode. Vrijednost izgradnje retencije iznosila je oko deset milijuna kuna. U retenciju, odnosno, retencijsku branu ugrađeno je 40.050 kubičnih metara kamenog materijala, 4800 kubičnih metara gline, koja čini nepropusnu jezgru brane, 2800 kubičnih metara betona, gotovo 132 tone željezne armature i 3,5 tone željezne galanterije te devet tisuća četvornih metara geotekstila. Površina koju pokriva je 15 četvornih kilometara, dok joj je volumen 1,8 milijuna kubičnih metara zapremnog prostora u jednom poplavnom valu. Visoka je 20 metara, a u kruni dugačka 80 metara, čime spada u jednu od najvećih retencija u Republici Hrvatskoj.(zagorje-international.hr)