Aktualno Županija

Mještani Duge Gore zaboravljeni od općinskih vlasti? Kažu da žive kao u 19. stoljeću, bez asfalta, kanti za smeće, vodovoda…

Dok se Općina Generalski stol prije par tjedana podičila otvaranjem dječjeg vrtića, na adresu KAportala stiglo je pismo koje govori da jedan mjesni odbor kao da ne postoji za općinsku vlast.

Je li Duga Gora zaboravljena od strane općinskih vlasti Generalskog Stola? Da jest, naime, tvrde mještani ovog mjesnog odbora koji su nam se javili te zamolili da se konačno u medijima čuje i glas o njihovim problemima.

Amiši iz Duge Gore?

– Živimo kao u 19. stoljeću, bez kanti za smeće, bez vodovoda, s lošom infrastrukturom električne mreže, a put kojim ljudi redovito idu na posao izgleda prestrašno, piše nam čitatelj u ime više mještana.

Kako kaže, mještani Duge Gore već su umorni od moljenja općinskih vlasti da konačno i oni “dođu na red” jer se – ništa ne poduzima.
– Putevi nam se čak niti ne nasipavaju pijeskom, a o asfaltu možemo samo sanjati jer kako nam nadležni kažu, “malo je stanovnika pa se ne isplati ulagati”, pišu nam mještani.

Kombinirka kopa

Dodaju da im je jedino preostalo da pokušaju da se njihov glas čuje preko medija, pa se “možda nešto i pokrene”.

Za odgovor postoji li rješenje za “amiše” Karlovačke županije, pitali smo prozvanog načelnika Alana Halara. Kaže, ne zna što bi rekao, “kombinirka već dva dana kopa po Dugoj Gori – sanira makadamske puteve”.

– Lani smo sanirali jedan put za 50 tisuća kuna, asfaltiralo se prije tri i pol godine kritični dijelovi, napravljena je nova LED rasvjeta za dio naselja. Tu je problem i s HEP-om, kaže nam Haler jer se problem sa strujom, logično, ne može odraditi bez njih.
– Svjesni smo toga da ima problema, ali jedan primjer može puno toga objasniti. Mještani Duge Gore u kojoj ima svega desetak kuća na 24 kilometra trase plaćaju komunalnu naknadu u prosjeku od 120 kuna. Kad stisne snijeg to nije dosta ni za jedan krug ralice koja košta oko 50 kuna po kilometru, kaže nam Halar.

Jedan od problema je, napominje načelnik, taj da se projekti vezani za vodu ne mogu kandidirati jer vodoopskrbnu mrežu održava Komunalno Duga Resa, a to je tvrtka u stopostotnom vlasništvu Grada Duge Rese. U EU su pravila takva da oni ne mogu kandidirati projekte za druge općine, kaže Halar.

Puno para, malo muzike

Na optužbe iz Duge Gore brani se i rekavši da bi za vodovod tog mjesnog odbora trebalo uložiti oko 10 milijuna kuna za 20 kuća u kojima većina nema uopće stanara, a priključilo bi se tek njih pet, šest.

– Radimo koliko možemo i samo mogu reći da definitivno nisu zapostavljeni. Dajemo sve od sebe da bi nešto napravili, tvrdi nam Halar te dodaje da je samo nas za Dugu Goru otišlo četiri kamiona pijeska za nasipavanje cesta a treba još pet šest. Cijena je, kaže, 2-3 tisuće kuna s prijevozom po turi pa nek i mještani razmisle jel se o njima brine ili ne. (kaportal.hr)