Aktualno OG sada Ogulin

Sakupljanje gljiva – treba li dozvola?

Poslijednjih 10-ak dana mnogi naši čitatelji i sugrađani posvetili su se branju gljiva, kojih su ove godine, posebice vrganja, pune okolne šume. Osim šuma, gljiva su pune, naravno na fotografijama, i društvene mreže pa se može zaključiti da se gljive beru masovno. Zbog toga ne bi bilo loše znati nešto o zakonskoj regulativi za ovo područje koja se bazira na Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o zaštiti gljiva. Donosimo najbitnije dijelove.

 

Gljive su sporedni (nedrvni) šumski proizvodi koji se primjenjuju za hranu i liječenje. Mogu se skupljati i iznositi iz šume prema uvjetima propisanim Programom za gospodarenje šumama šumoposjednika i u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Prema Pravilniku o zaštiti gljiva; sakupljanje gljiva je postupak u kojem se samonikle gljive sakupljaju za osobne potrebe ili u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa.

Potrebna je dozvola nadležne šumarije

Što se tiče vikend i hobi sakupljača gljiva, prema Pravilniku o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda za sakupljanje gljiva u javnim šumama kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. potrebno je ishoditi dozvolu nadležne šumarije koja se naplaćuje prema važećem cjeniku. Oni sakupljači koji su vlasnici OPG-a imaju mogućnost i potpisivanja ugovora sa Hrvatskim šumama d.o.o. s kojim će definirati dopuštene količine gljiva.

Smije se ubrati 2 kilograma

Za osobne potrebe dopušteno je sakupljanje svih vrsta samoniklih gljiva, osim zaštićenih vrsta ili njihovih dijelova u količini maksimalno 2 kilograma plodišta za nadzemne vrste a 0,1 kg za podzemne vrste (Pravilnik o zaštiti gljiva).
Pojedini komercijalni sakupljač smije dnevno sakupiti maksimalno 10 kilograma od svake nadzemne vrste gljiva i 0,5 kilograma od podzemnih vrsta. Iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva izdaje Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja na vrijeme od 10 godina. Podnositelji predaju zahtjev do 1. travnja tekuće godine. Komercijalni sakupljači dužni su svake godine Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja podnijeti izvješće o sakupljenim gljivama za prethodnu godinu do 1. veljače tekuće godine.
Prilikom sakupljanja nadzemnih vrsta gljiva obvezno je pridržavati se slijedećih mjera zaštite;
• Skuplja se samo plodište uz obaveznu uporabu noža,
• Prilikom branja ne smije se oštećivati micelij ili neposredno stanište,
• Zabranjeno je sakupljanje starih plodišta sa znakovima propadanja (truljenje, pljesnivost, crvljivost) kao i tek izniklih, vrlo mladih plodišta,
• Zabranjeno je odbacivanje već sakupljenih gljiva.
Za sakupljanje podzemnih vrsta gljiva, obvezne su slijedeće mjere zaštite
• Gljive se skupljaju samo od 15. rujna do 31. siječnja uz pomoć jednog registriranog psa sa veterinarskom iskaznicom,
• Prilikom kopanja obavezno je pridržavati se svih mjera propisanih Pravilnikom o zaštiti gljiva, a ako se sakupljanje obavlja po mraku koristi se svjetiljka sa halogenom žaruljom i akumulatorskim baterijama,
• Zabranjeno je odbacivanje već sakupljenih gljiva.
Za kršenje odredbi propisanih Pravilnikom o zaštiti gljiva ovlaštena osoba Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja sakupljaču može oduzeti iskaznicu.
Za transport skupljenih gljiva potrebna je Popratnica za sporedne šumske proizvode. Da bi šumoposjednik dobio popratnicu prvo mora predati zahtjev u uredu Savjetodavne službe, uz predočenje osobnih dokumenata, Iskaznice šumoposjednika ili dokumentacije kojom dokazuje vlasništvo odnosno posjedništvo šume (vlasnički i posjedovni list), nakon čega ovlaštena osoba izdaje popratnicu poslije izlaska na teren.
Prodaja gljiva moguća je samo u slučaju da šumoposjednik posjeduje Iskaznicu šumoposjednika tj. upisan je u Upisnik šumoposjednika.
Za bavljenje komercijalnim skupljanjem gljiva potrebno je položiti stručno osposobljavanje nakon kojeg Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izdaje Iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva.
Zabranjeno je skupljanje gljiva u Nacionalnim parkovima, te posebnim rezervatima, a na područjima posebne zaštite gljive se mogu skupljati samo ako je to dozvoljeno posebnim propisom. Također je zabranjeno branje, skupljanje, uništavanje i trgovina strogo zaštićenih vrsta gljiva.
U Savjetodavnoj službi kod nadležnog šumarskog savjetnika šumoposjednici mogu provjeriti što je propisano u Programu gospodarenja za područje u kojem se njihova šuma nalazi.(savjetodavna.hr)