Aktualno OG sada Ogulin

Financiranje udruga treba temeljiti na EU fondovima, a ne iz gradskog proračuna

Gradonačelnik Dalibor Domitrović pozvao je predstavnike  gradskih  udruga koje se financiraju iz gradskog proračuna, kako bi im na zajedničkom sastanku predstavio Nataliju Zielinsku iz tvrtke Dota. Pojasnio je kako će udruge moći koristiti njene savjetodavne usluge vezano za prijavu projekata na natječaje za sredstva iz EU fondova. Pojašnjeno im je da će, obzirom na stanje gradskog proračuna koje je iz godine u godinu sve lošije, financiranje rada udruga trebati u budućnosti temeljiti na sredstvima iz EU fondova.
Naglašeno je da korištenje savjetodavnih usluga ne znači da će tvrtka Dota izraditi aplikaciju i dokumentaciju umjesto udruga. Obzirom na broj udruga to fizički ne bi bilo moguće. Udruge same moraju osmisliti i razraditi projekte, ali će pri tome za savjetovanje biti na raspolaganju tvrtka Dota koja ima bogato iskustvo i znanje na tom području i velik broj uspješno prijavljenih projekata.
Na sastanku su predstavnicima udruga podijeljeni anketni upitnici kako bi se utvrdila razina njihova znanja vezano za EU fondove, kako bi se utvrdilo koje udruge već imaju ideje za projekte i kako bi se izradila strategija buduće suradnje s njima. Na sastanku je uočeno kako razina znanja članova udruga jako varira. Neke od prisutnih udruga već su prijavljivale svoje projekte i dobivale sredstva iz EU fondova.
Putem EU fondova moguće je projekte financirati u 100% iznosu iz fondova, a prihvatljivi troškovi su i plaće zaposlenika koji rade na projektu što znači da se na ovaj način mogu osigurati nova radna mjesta.