Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinska masnica na INTERSLAST-u

Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva događaj je koji je već postao tradicionalan u regionalnoj slastičarskoj branši.
Interslast intenzivira stručno educiranje i informiranje slastičarske branše, te preferira povezivanje grupacije. Okuplja brojne slastičare (obrtnici, hotelski slastičari, slastičari i drugi…), a se sastoji od kongresnog, natjecateljskog i promotivnog dijela u kojem značajno mjesto zauzimaju radionice i prezentacija domaćih kolača u dijelu koji se zove Folkslast. Naime, želja je organizatora da se intenzivira zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla hrvatskih slastica pa će u tom smislu biti priređeno nekoliko radionica tradicionalnih kolača iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije. Posebna zanimljivost skupa je slastičarko natjecanje Artslast u kojem će se posebno natjecati učenici srednjih slastičarskih, prehrambenih i kuharskih škola Hrvatskle i Slovenije. Očekuje se 30 slastičarskih ekipa koje će pripremiti slastice na zadanu temu: Plodovi jeseni u mojoj torti. Rad mladih slastičara valorizirat će stručni žiri sastavljen od vrhunskih slastičara, članova Sekcije ocjenjivačkog suda Hrvatskog kuharskog saveza. Natječu se i slastičari seniori iz spomenutog područja na istu temu, a posebno natjecanje je u spravljanju voćnih pita Pitafest, u kojem mogu sudjelovati i pojedinci (fizičke osobe) koji vole spravljati pite. Ovogodišnji Interslast ugostit će inozemne stručnjake, voditelje radionica iz Slovenije, Austrije, Njemačke i SAD-a (države Maine i Florida). Očekuju se vrhunski radovi!
Tako će se danas, 10. listopada,  i Ogulin predstaviti na INTERSLAST-u gdje će glavna tema ove godine biti Slastičarska artistika –  duša slastičarnice. Među brojnim prezentacijama proizvoda i degustacijama,  poput onih iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Sjeverne Amerike,  naći će se i Ogulin s Hotelom Frankopan i Ogulinskom masnicom. Stručne radionice koje će krenuti od jutra, točnije od 10 sati sa predstavljanjem Njemačke,  zatim Austrije i Slovenije koja će nam pokazati temperiranje čokolade u izradi slastičarske artistike, će se protegnuti na cijeli dan. Poznata zagrebačka slastičarnica Vincek će pokazati kako se izrađuju skulpture od puhanog šećera, potom će gošća iz Amerike otkriti tajne priprave američkih pita s voćem i povrćem. U kraćoj pauzi će biti održana izložba natjecateljskih radova te degustacija torti i pita, a nakon nje moći se doznati koliko je vremena potrebno utrošiti za pripremu određene slastice te kako postaviti normative i kako spravljati slastičarske proizvode za potrošače sa zdravstvenim poteškoćama. U popodnevnim satima će biti predstavljena slastičarska baština tri hrvatske županije, Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Koprivničko-križevačke kroz delicije naravno. Tako će se Krapinsko-zagorska županija predstaviti programom Babičini kolači, gdje će se pripremati tri vrste izvornih zagorskih slastica, potom grad Đurđevac uz podravske tradicijske pite i podravskom Pogačom z orehi. Kao šećer na kraju će se predstaviti Ogulin sa svojom ogulinskom masnicom. Slastičari hotela Frankopan će održati stručnu radionicu i prezentaciju izrade Ogulinske masnice, te predstaviti domaće savijače s borovnicama, sirom, jabukama i grožđem.
Ovom će događaju nazočiti zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja i direktorica Turističkog ureda TZ Ogulina Sonja Drašković.