Aktualno OG sada Ogulin

Spomenik se ne ruši, nego seli na pravoslavno groblje

Mještani Josipdola posljednjih su dana uznemireni. Nekolicina je nazvala novinare OGportala i požalila se na odluku načelnika općine Zlatka Mihaljevića, koji je, kažu nam mještani, “opet počeo dijeliti mještane “.

Naime, općina namjerava  premjestiti  posmrtne ostatke  iz kosturnice ispod spomenika antifašistima, a načelnik  Zlatko Mihaljević izjavio je da je riječ o probnim radovima i da se planira uređenje središta mjesta, a tek onda i preseljenje sada devastiranog spomenika na pravoslavno groblje. Sa tim je upoznata i Udruga antifašista Grada Ogulina, a namjera je da se  spomenik obnovi i premjesti na ulaz groblja Klipno Brdo.

– Ne radi se ni o kakvom uklanjanju, rušenju, micanju nego premještanju spomenika na novu lokaciju i obnovu sada oštećenih dijelova. To je pravoslavno groblje, zato što imena žrtava na spomeniku pripadaju 99 posto pravoslavnom stanovništvu”-izjavio je za Radio Mrežnicu načelnik Mihaljević i rekao da je spomenik antifašistima koji se nalazi u samom centru Josipdola, građen  između 1963. i 1976. U Domovinskom ratu je pretrpio oštećenja i u derutnom je stanju.
“Niti je to spomenik koji odaje počast žrtvama niti je to slika koju želimo da sve brojniji turisti šalju iz Josipdola”- naglasio je načelnik i zaključio da planiraju potpuno uređenje centra.
– Planiramo osmisliti i u tijeku je izrada izvedbenog rješenja jednog informativnog trga, šetnice s informacijama o kulturno – povijesnim sadržajima sa područja naše općine, od starog grada, Modruša, Marmontovog mosta, svetišta u Oštarijama, crkvice sv. Katarine, svih spomenika… interaktivna karta s opisom sadržaja i svim lokacijama koje bi bile interesantne turistima”-riječi su Zlatka Mihaljevića.