Aktualno OG sada Ogulin

Vrijeme za vikend i bablje ljeto

Za vikend nas očekuje dobro i ugodno vrijeme.

Danas pretežno sunčano i toplo. U unutrašnjosti ujutro i u dijelu prijepodneva mjestimice magla i sumaglica. Vjetar će biti slab, a na istoku zemlje i na Jadranu do umjeren sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 18 do 23, a na Jadranu od 22 do 26 °C.

U nedjelju u unutrašnjosti ujutro i prijepodne mjestimice magla i sumaglica, a potom pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku. Vjetar većinom slab, a na Jadranu do umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu između 12 i 17, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 25 °C, na obali i otocima i malo viša.

U narednim za sada se vidi stabilno i vedro vrijeme sa dnevnom naoblakom. Vjetar će biti slab do umjeren promjenjiva smjera. Minimalna temperatura zraka oko 4°C, a najviša dnevna i do 21°C što je za oko 5°C više od prosjeka za ovo doba godine. U jutarnjim satima može biti pojave magle, ponajprije uz rijeke. Dakle,  bablje ljeto koje je izostalo u rujnu, dijelom će se nadoknaditi u listopadu.

I par riječi o babljem ljetu.

Bablje ljeto (Miholjsko ljeto, Martinjsko ljeto) je produženo razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. Razdoblje na sjevernoj polutki traje od kraja rujna do sredine studenog, ovisno o zemljopisnoj širini. U našim krajevima najčešće se podrazumijeva razdoblje do oko sredine listopada, a pojava je posljedica izraženog grebena azorske anticiklone. Bablje ljeto je u narodu poznato i kao “Miholjsko ljeto”, prema blagdanu sv. Mihovila (29. rujna).

Pojam “bablje ljeto” se javlja u većem dijelu Europe, te postoji više teorija porijekla ovog pojma.

Po jednoj od teorija, ime ove pojave izvedeno je od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae jedre u jesen kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su “bapske vlasi” (od baba = stara žena, vještica). U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina je njihova kosa. Također, ova paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

Prema “Velikoj sovjetskoj enciklopediji” to je razdoblje “kad starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti”.

https://www.accuweather.com/