Aktualno Županija

Karlovački antifašisti zabrinuti: Situacija iz godine u godinu sve gora, ponašamo se kao da naša država nije stvorena na antifašizmu!

– Situacija je iz godine u godinu sve teža jer aveti prošlosti ne daju mira. Umjesto da s ponosom govorimo o Boljkovcu i Holjevcu, rođenima na ovim prostorima, gdje je donesena odluka o podizanju ustanka ’41, o partizanima, NOB-u i antifašizmu, mi ne obnavljamo spomenike antifašizmu, godinama već ne možemo vratiti ploču na Staru bolnicu, kod nas vlast ne obilježava Dan oslobođenja, niti Dan antifašizma kod Spomenika antifašizmu, mijenja ime Titova trga… Ponašamo se kao da ne postoji period od 1941. do 1945., a naša država je stvorena na antifašizmu. Partizani u 2. svjetskom, a hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, utkali su svoje živote u mir i slobodu koju mi danas uživamo, kazao je dosadašnji predsjednik karlovačke Udruge antifašista Mirko Miladinović na današnjoj izvještajnoj sjednici.
Napomenuo je da se, bez obzira na različite pokušaje, povijest ne može promijeniti niti negirati antifašizam.
– Europa 9. svibanj slavi Dan pobjede nad fašizmom jer je tada kapitaliralo zlo! A mi bismo u Karlovcu pobjedu antifašizma prvi u Hrvatskoj trebali slaviti jer na ovim prostorima ljudi su prvi krenuli u borbu protiv fašizma; Karlovac i njegova okolica od pamtivjeka su na braniku svog naroda, napomenuo je Miladinović, ocijenivši da je odnos gradske i županijske vlasti prema antifašizmu lošiji nego drugdje.
Najavio je da će 16. i 17. studenog biti obilježena 76. godišnjica ulaska grupe partizana na čelu s Holjevcom u Karlovac, kao i 100. godišnjica rođenja ovog Karlovčanina, najuspješnijeg zagrebačkog gradonačelnika.(KAportal)