(Ne)pismenost Kolumne Naučimo zajedno S vama kroz svaki dan

Pozicija i opozicija

S razvojem višestranačja počeli su se u medijima i u javnosti upotrebljavati i neki pojmovi koji su u jednoumlju bili nepoznati. Odnosi se to i na riječi pozicija i opozicija iz naslova. No pogledajmo najprije što svaka od tih riječi znači, pa ćemo potom odgovoriti na pitanje stoje li one u opreci ili ne, odnosno kakva im je pravilna upotreba.
Pozicija ima više značenja. Može značiti: mjesto na kojem se što nalazi s obzirom na nešto drugo, smještaj u prostoru. Može značiti i položaj koji tko zauzima u društvu, službi, ono što kažemo i rang. Pozicija je i vojni termin te utvrđuje raspored vojnih snaga na terenu. Može značiti i položaj figura u šahu, položaj prstiju na žicama gudačkih instrumenata, položaj natjecatelja ili momčadi u ukupnom poretku natjecanja itd. Ako bolje promotrimo sva nabrojena značenja, vidimo da se ni jedno ne odnosi na politiku.
Opozicija pak znači oprečno ili drukčije mišljenje, protivljenje, opiranje, a u političkom smislu to je skupina stranaka ili stranka koja istupa protiv mišljenja ili djelovanja stranke ili stranaka na vlasti, dakle to je oporba.
U politici opozicija ili oporba stoje u opreci prema vlasti, a ne prema nekoj izmišljenoj poziciji, pa bi tako trebalo te termine i rabiti. Dakle, vlast (a ne neka pozicija, koja i nema značenje u politici) stoji nasuprot opoziciji ili oporbi i to je jedina ispravna uporaba tih riječi u političkom govoru.