Aktualno Županija

Tematska sjednica o problematici seksualnog nasilja

U Karlovcu se danas održava tematska  sjednica  o problematici seksualnog nasilja i važnosti Direktive 2012/29 EU o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela i to u vremenu od  12:00 do 14:00 sati u prostoru Knjižnice za mlade.
Tematsku sjednicu organiziraju Ženska soba – Centar za seksualna prava, organizacija civilnog društva iz Zagreba i Ženska grupa Karlovac „Korak“.
Na tematskoj sjednici će kao uvodničarke govoriti:  dr. sc. Maja Mamula, psihologinja, koordinatorica Ženske sobe i savjetodavaka u Centru za žrtve seksualnog nasilja,  Anamaria Drožđan Kranjčec, pravnica, voditeljica pravnog tima Ženske sobe i Mirjana Duduković, predsjednica ŽGK „KORAK“ i voditeljica Savjetovališta ŽGK „KORAK“
S obzirom na činjenicu da je seksualno nasilje često neprepoznat i marginaliziran društveni problem, koji iza sebe ostavlja brojne posljedice kako za same žrtve, tako i za njihove obitelji, kao i širu zajednicu, važno je sustavno i multidisciplinarno raditi na osvještavanju o problemu, prevenciji i pružanju pravodobne i efikasne direktne pomoći i podrške žrtvama nasilja.

Iz tog razloga je Ženska soba s partnerskim organizacijama pokrenula projekt “Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja”, koji je financiran od strane Europske unije i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Važno je napomenuti da je dr. sc. Maja Mamula članica Radne skupine za praćenje provedbe Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, tako da će svi relevantni komentari i primjedbe vezane uz navedeni Protokol bit će izravno preneseni Radnoj skupini te shodno tome razmotreni za uključivanje u razvoj izmjena Protokola.

S poštovanjem,

dr. sc. Maja Mamula