Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Protiv kašlja i hunjavice – prirodom

Neprijatni kašalj i hunjavica vrlo su česti u ovom dijelu godine, ali postoje lijekovi koji se kriju u vašem domu. Liječenje prirodnim lijekovima manje je nasilno prema našem tijelu, ali je i dugotrajnije i zahtijeva strpljivost i upornost, no u konačnici ozdravljenje je temeljito.

Baza domaćih sirupa za grlobolju i kašalj su čaj i med.
Za početak je potrebno skuhati jak čaj, procijediti ga i kad se malo rashladi, u njega dodati med, i to u količini dovoljnoj da se dobije sirupasta konzistencija .U sirup dodate i malo limunova soka ili C vitamina u prahu. Kao čajnu osnovu za sirup preporučuje se čaj od crnog ili bijelog sljeza te divizme jer štite grlo svojom sluzi. Učinkoviti su i anis, menta te komorač jer olakšavaju disanje i iskašljavanje, dok su majčina dušica, kadulja i islandski lišaj biljke jakog protubakterijskog djelovanja.
Protiv podražajnog kašlja najbolji su trputac i islandski lišaj te lovor, kadulja ili timijan koji se spremaju kao čajevi, ali su i čajna baza domaćih sirupa.
Djeci mlađoj od tri godine ne preporučuje čaj od mente zbog jakog mirisa (ili barem ne velike količine), jer od tog jakog, iako osvježavajućeg mirisa, mala djeca mogu trenutačno ostati bez zraka. Dobro je poznata moć crvenog i bijelog luka – prirodnih antibiotika i antiseptika. Češnjak sadrži eterična ulja koja liječe prehladu, grlobolju i gripu te infekcije bronhija i pluća.
Odličan melem za dišne organe i jačanje imuniteta je i sirup od smrekinih iglica.
Bazga je također odličan lijek protiv prehlade. Vrući čaj, pripravljen namakanjem cvijeta bazge, ako se uzme na početku prehlade, upale krajnika, upale grla i gripe, pridonosi brzom izlječenju jer potiče krvotok, izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih tvari. Kada pripremamo čaj za prehladu, tri žlice cvjetova prelijemo litrom kipuće vode i pijemo tijekom dana na gutljaje.
Kamilica je jedna od najomiljenijih vrtnih biljaka. Izvrstan je antiseptički lijek za bakterijske i gljivične infekcije te za prehladu i gripu.
Zbog brojnih djelotvornih tvari koje sadrži i stolisnik je vrlo ljekovit kod prehlada. Čaj liječi dišne organe. Paru od čaja stolisnika udišemo u nosnice kad smo prehlađeni.
A kod prehlada je vrlo koristan i čaj od šipka kao jedan od najbogatijih izvora vitamina C.

-Tijekom liječenja potrebno je piti puno tople tekućine, poput čaja.
-Važno je i mirovanje jer se tako imunološkim stanicama i obrambenom sustavu daje šansa da idealno funkcioniraju. Svaku bolest treba odležati jer je poznato da neki fagociti i limfociti uopće ne funkcioniraju i ne uključe se u obranu ako ne mirujemo.
-Prostor u kojem boravite valja redovito i ravnomjerno provjetravati.
-Mliječne napitke, kakao i voćne jogurte trebalo bi izbjegavati tijekom gripe i prehlade te bronhitisa. Mlijeko proizvodi dodatne količine sluzi koja se nakuplja u grlu i sinusima te otežava disanje i iskašljavanje. Probiotici jačaju organizam i valja ih uzimati kao dobru preventivu.
-Ako vam je začepljen nos jedite hren od kojeg ćete prodisati u trenu.
– Uz pomoć grgljanja slane vode, možete ublažiti neugodan kašalj. U 4 dcl mlake vode dodajte 1 čajnu žličicu soli. Grgljajte vodu nekoliko puta dnevno kako bi isprali grlo, pa ispljunite tekućinu. Slana voda pomaže smanjiti upalu i smiruje nadraženo grlo.
Slijedi nekoliko recepata sirupa koje možete sami pripremiti u svom domu:

1.) SIRUP OD LOVORA– preporučuje se za jačanje imuniteta, pročišćenje dišnih putova i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.

Zakuhajte u posudi 2,5 dcl vode. Dodajte 6 listova lovora i kuhajte poklopljeno od 6 – 10 minuta.
Izvadite listove lovora, uspite u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa umiješajte 6 žlica smeđeg šećera ili meda i iscijedite cijeli limun. Dobro promiješajte i pričekajte da se sav šećer istopi. Uzimajte po žlicu nekoliko puta dnevno. Prvi dan možete uzimati po žlicu uvijek kada se javljaju intenzivni napadi kašlja.
Sirup možete čuvati u frižideru nekoliko dana.

2.) SIRUP OD MRKVE– liječi prehladu, kašalj, bronhitis, astmu.

Potrebno vam je 2,5 dcl svježeg soka od mrkve pripravljenog u sokovniku, 2 žlice meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve zajedno s medom i vodom uz stalno miješanje. Preporučuje se uzimati u količini od 3 do 4 čajne žličice na dan.

3.) SIRUP OD MJEŠAVINE BILJAKA

Skuhajte čaj od mješavine sljeza, šipka, trpuca, majčine dušice, kamilice i malo islandskog lišaja u jednakom omjeru. Ove biljke sadrže fitoncide – biljne antibiotike. Čaj neka bude jak – stavite tri jušne žlice čaja na pola litre vode. Ostavite da stoji pola sata i procijedite. Dodajte meda koliko je potrebno da dobijete smjesu gustu poput sirupa. Dnevno treba uzimati po tri žličice ovog sirupa. Nakon uzimanja sirupa nemojte piti tekućinu barem od 10 do 15 minuta.

4.) SIRUP OD TRPUCA I MEDA

Uzmite 4 šake svježeg trputca, 300 g šećera i 250 g meda. Oprani trputac sameljite u blenderu. Dolijte malo vode, šećer i med te polako zagrijte da lagano zakuha. Miješajte dok ne dobijete sirup. Vruću smjesu ulijte u staklenke i čuvajte u hladnjaku. Kod kašlja i bronhitisa nekoliko puta na dan popijte po žlicu.
5.) SIRUP OD LUKA– za iskašljavanje

Narežite šest srednje velikih glavica luka i pomiješajte s četiri žlice meda te stavite kuhati na pari. Poklopite i lagano kuhajte dva sata. Procijedite i uzmite žlicu svaka tri sata. Pomaže kod iskašljavanja.

6.) SIRUP OD LANA I GORUŠICE SA MEDOM– za iskašljavanje

Sjemenke od lana (3 žlice) i bijele gorušice (1 žlica) stavite u mlinac za kavu i usitniti u prah. U teglu sa medom 500g dodajte sok od 1 iscijeđenog limuna i dobro miješajte da se med malo razrijedi. U ovako razrijeđeni med, dodajte mljevene ljekovite sjemenke i žlicom sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu. Poklopite i stavite u frižider. Konzumirajte 3×1 žličicu na dan za djecu i 3×1 žlicu za odrasle.

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)