Aktualno OG sada Ogulin

“Zdravi zubi za zdrav život”

U Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić danas su s učenicima trećih i četvrtih razreda bili doktori dentalne medicine Doma zdravlja Ogulin, kako bi učenike upoznali i educirali s potrebom uspostavljanja navike održavanja oralne higijene.
Naime, Svjetska zdravstvena organizacija je 1965. godine definirala oralno zdravlje kao stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući   zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju. Zubni karijes i gingivitis su dokazano vodeće oralne bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 60-90 posto  školske djece ima dentalni karijes što ukazuje na ozbiljnost ovog zdravstvenog problema. Stoga postoji jasna potreba za borbom s oralnim zdravstvenim problemima djece školske  dobi i adolescenata,  s ciljem uspostave navike održavanja oralne higijene.
Cilj projekta su  nazvali “Zdravi zubi za zdrav život” jest privlačenje pažnje javnosti na značaj zdravlja usta i zubi kao važne komponente općeg zdravlja. Bit projekta je staviti naglasak na usta kao temelj kretnji čeljusti, kojima čovjek ostvaruje žvakanje, govor i smijeh, uzi želju da oralno zdravlje bude prozor ukupnog tjelesnog zdravlja i prevencije boli u zrelijim godinama života.
Cilj  je informirati učenike prva četiri razreda osnovne škole o metodama čišćenja zubi i pravilnoj tehnici održavanja oralnog zdravlja.
Projekt je zamišljen kao kratka prezentacija čišćenja zubi te demonstracija na modelima kako pravilno održavati oralnu higijenu.