Aktualno Županija

Grade se pogoni, traže radnici…

– na Sajmu poslova nikad veći interes poslodavaca, a manji nezaposlenih
– Dugo tražim posao, još od 2008. Bila sam i prije na sajmovima, ostavljala životopis, ali ništa. Možda me sada pozovu na razgovor, kazala nam je nezaposlena Karlovčanka, završene Više tekstilne škole, koja je danas, kao i mnogi drugi, u potrazi za poslom došla na 9. Sajam poslova u Dom OS RH Zrinski u Karlovcu.

Možda ovaj put bude imala sreće jer, primjerice, Kelteks, po riječima Kristine Peris, planira zaposliti veći broj radnika u proizvodnji i to “izumrlih” zanimanja, kakva se ovdje godinama ne traže.

Grade se pogoni, traže radnici

– Tkalci, bravari, tokari.. pa do inženjera strojarstva i tekstila. Gradimo novi proizvodni pogon, širimo se i u idućih šest mjeseci do godinu dana trebat će nam radnika u proizvodnji. Puno ljudi nam je predalo životopise, različitih zanimanja, među njima i onih koja nas zanimaju, kazala je Peris.

Već do podnevna 100-njak životopisa dobio je i PPK, zapošljavat će i oni, a radnike treba i Mirjana Rastoke.

– Kod nas u Slunju malo je ljudi, pretežno starijih, mladi su otišli i tražimo konobare, kuhare, spremačice. Neki s kojima smo ovdje razgovarali bi putovali, nekima bismo dali i smještaj… Vidjet ćemo, ispričala je Mirjana Flanjak.

Ovogodišnji Sajam poslova, po riječima predstojnice Područnog ureda HZZ Ivane Mehle, okupio je najviše izlagača do sad, 46, od kojih više od 30 poslodavaca. Specifičan je jer Zavod nikad lakše nije došao do poslodavaca koji će na njemu sudjelovati i nikad teže do nezaposlenih koji će na njega doći.
Najmanji broj nezaposlenih u 20 godina

– Sada u evidenciji imamo toliko malo nezaposlenih da nisu bili raspoloženi doći, 5.171, što nije zabilježeno duže od 20 godina. Za usporedbu 2010. godine imali smo u prosjeku 12.000 nezaposlenih osoba; ove godine je prosjek 6.000 nezaposlenih osoba u našoj županiji, rekla je Mehle.

Iako je ove godine 64 posto odjavljenih iz evidencije odjavljeno zbog zaposlenja, problem neusklađenosti između zanimanja nezaposlenih osoba i zanimanja koje poslodavci traže i dalje je ogroman. Osim što Zavod obrazuje, odnosno, prekvalificira za deficitarna zanimanja, Županija će situaciju pokušati popraviti drugačijom mrežom školskih programa.

Školovanje “za burzu”?

– Ne možemo djecu školovati za “burzu”. Kretalo se pa zastalo s promjenom mreže škola i programa nekoliko puta, ali sad ćemo to dotjerati do kraja jer nemamo izbora. Očito je da imamo neke programe koji nisu produktivni, a postoje neki koji nam se gase, a za njima postoji potreba. Nešto će Karlovačka županija već u sljedećoj godini odraditi kao i Grad Karlovac po pitanju mjera, stipendija i idemo tim putem, najavio je župan Damir Jelić, ponovivši da su puna zaposlenost i radna mjesta Županiji na prvom mjestu.

Baš kao i Gradu Karlovcu koji će, po riječima dogradonačelnika Ivana Mrzljaka, i ubuduće nastaviti poticati gospodarstvo kako bi čim veći broj nezaposleniih našao zaposlenje. (kaportal.hr)