Tračak svjetla u demografskom mraku – Karlovac osmi po porastu broja prvašića, više ih je i u D. Resi i Slunju

Iako je u hrvatskim gradovima u novu školsku godinu ušlo čak 1.173 prvašića manje nego lani, ovaj se izrazito negativni trend nije ove godine nastavio u svim gradovima. Tračak svjetla u dugogodišnjem hrvatskom demografskom mraku osjeća se i u Karlovačkoj županiji, pogotovo u Karlovcu koji je, štoviše, na izvrsnom osmom mjestu po omjeru prvašića prošle i ove godine. U gradu na četiri rijeke tako je ove godine u prve razrede upisano 496 prvašića, što je za 22 više u odnosu na 474 prošle godine. To Karlovac svrstava na osmo mjesto ljestvice, koju inače predvodi Dubrovnik sa 46 prvašića više nego lani.

Mali ali vrijedni porast prvašića bilježe i u Dugoj Resi te Slunju. U Dugoj Resi je u ovu školsku godinu ušlo osam mališana više nego lani, odnosno 116 (prošle godine 108), dok je u Slunju brojka prvašića vrlo mala, ali ipak raste – prošle godine upisano ih je 25, a ove godine 29.

U Ozlju čak 27% prvašića manje

Ozalj i Ogulin su u minusu, relativno velikom, iako ipak daleko od najtragičnijih brojki u kojima uglavnom dominira Slavonija. U Ogulinu je taj minus nešto veći brojčano, ali na znatno veći broj učenika – lani je u prvi razred krenulo 126, a ove godine 109 prvašića. U Ozlju je upisano 15 prvašića manje, ali u prosjeku to izgleda puno gore, jer ih je prošle godine bilo 56, a ove samo 41, što je 27% manje!

Po čistoj brojci upisanih, najveći je minus ove godine u Zagrebu sa 236 prvašića manje, ali kada bismo uzeli u obzir veličinu gradova daleko najtragičnija situacija je u Slavonskom Brodu (138 prvašića manje) i Vinkovcima (106 prvašića manje). (kaportal.hr)

Facebook Comments