Aktualno OG sada Ogulin

Većinom glasova usvojen novi proračun

Niz pitanja postavili su gradski vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Tako su Aktualni sat i rasprava o izmjenama i dopunama ovogodišnjeg proračuna bile najzanimljivije točke, a iskrice između oporbenih i vladajućih vijećnika sijevale su u nekoliko navrata. S obzirom da ćemo video snimku Aktualnog sata objaviti na našem portalu, osvrnut ćemo se ovom prilikom na rebalans proračuna.
Obrazložila ga je pročelnica Dinka Stipetić, istaknuvši da će prihodi u proračunu biti manji za 3.139.800 kuna. Stoga je bilo potrebno uravnotežiti proračun sa smanjenim sredstvima, a najveće smanjenje od skoro 2 milijuna je zbog znatno slabijeg ostvarenja radi porezne reforme koja se primjenjuje od ove godine. Smanjeni su i prihodi od imovine, a planirani višak bivše vlasti od 800 tisuća kuna nije ostvaren, već je, naprotiv, ostvaren manjak od 301.800 kuna, koji se podmiruje u ovoj godini.
Milan Sabljak, Zlata Kurelac, Sanjin Rodić, Hrvoje Magdić, Ivica Vuković (Lalić) i Mirela Milanović, vijećnici iz HDZ-a i HSU-a, uputili su niz kritika novoj gradskoj vlasti. Smatraju da smanjenje prihoda od 1,5 posto nije značajna stvar.
„Nije točno da je minus od oko tri milijuna kostur bivše vlasti, već su za to krive druge okolnosti. Zateklo nas je smanjivanje na stavkama za gospodarstvo, preko 30 posto, 44 posto manje subvencije trgovačkim društvima, 37 posto manje za poljoprivredu, a ulaganje u Poslovnu zonu manje je čak 66 posto. Činite suprotno predizbornim obećanjima, a ovime ne jačate gospodarstvo i poduzetništvo. Nećemo to podržati“-rekao je u ime Kluba Milan Sabljak, a Siniša Ljubojević (DSS) replicirao mu je  rekavši da ono što je bilo planirano, nije i ostvareno! Dakle, umjesto viška od 800 tisuća, poslovalo se s manjkom od 300 tisuća, što iznosi 1,1 milijun kuna manje u samom startu, a taj minus se podmiruje u ovoj godini.
Gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao je da je HDZ stvarao ovaj proračun, kao i sve ostale, punih 27 godina.
„Ostvarenje na pola godine bilo je tek 41 posto. Sa nekadašnjih 90 došli smo na 30 milijuna kuna, jel to SDP napravio? Ja sam napravio najviše sto tisuća troškova u svom mandatu. „ Pumpali“ su se prihodi, a nisu ostvareni i grad sad ima problema s likvidnošću! Brojni programi nisu dobro pripremljeni, a radio ih je HDZ, a ne „nesposobni“ SDP i zato su neki programi skinuti. SDP nije u roku od 4 mjeseca napravio minus od 3,1 milijun kuna. Sada moramo povećati cijenu komunalne naknade za 30 posto, da bi iduću nadomjestili gubitak za ovu godinu. Moramo napravit rezove, ja neću vući gubitak iz godine u godinu. To je za 15 do 20 kuna veći namet za svako kućanstvo. Od grada ste u ovih 27 godina napravili socijalni slučaj! Za EU fondove smo skinuli 100 tisuća, jer nigdje nema niti jednog projekta i nismo imali što prijaviti! Medijska slika je realna, bez obzira na vaš stav, takva je kakva je, ne možemo više podmirivati dnevne obveze! Naknade članovima Nadzornih odbora smanjuju se na 500 kuna. Moj službeni auto radi duplo manje kilometara nego do sad, nema ni kave na odborima jer nema novaca. I da, ne uvodimo ćirilicu kao što nam neki žele imputirati, a grad ćemo okititi s onoliko koliko možemo“-bio je oštar gradonačelnik Domitrović, zaključivši da mu je cilj rast i napredak grada, a ne njegova stolica.
„Do ovog ljeta se plaćalo, sad imamo problem s likvidnošću i sve teže podmirujemo račune. Probijamo sve rokove“- odgovorila je ,pak, Dinka Stipetić na pitanje Milana Sabljaka plaća li grad svoje račune i u kojem roku.
Rebalans proračuna na koncu je usvojen sa 9 glasova za i 6 glasova protiv.