Aktualno Županija

Slučaj na sudu u Karlovcu: Šoping iz pakla – zaštitar optužio nedužnog 12-godišnjeg dječaka za krađu, maleni se pomokrio od šoka

Sud Karlovac
Za 12-godišnjeg Paola Biasiola iz Rijeke i njegova oca to je trebala biti uobičajena kupnja u, sada već propalom, trgovačkom centru Getro. Desetog svibnja 2003. godine, otac i sin platili su kupljenu robu i krenuli prema izlazu, no zazvonio je alarm. Zaštitar je istrčao do dječaka i oca, a zatim je počela strka i galama, piše Jutarnji list.
Dječak je morao isprazniti džepove, a otac je inzistirao da se pozove policija. Nakon što su policajci došli, pregledali su dječaka u posebnoj prostoriji. Paolo je bio prestrašen, a zaštitar ga je pred policijom izuo iz tenisica. Dječak nije ništa ukrao, ali se od cijele panike uplašio i plakao.
Nakon mučne kupnje, dječaku je pružena i psihološka pomoć. Otac je angažirao odvjetnika i tužio trgovački centar Getro. Dobili su odštetu od 35.000 kuna, ali su tražili dodatni iznos za povredu osobnosti. Sud je odštetu odbio, a slučaj je nakon 14 i pol godina dospio i na Ustavni sud.
“Ovaj drugostupanjski sud nalazi da je naknada za pretrpljeni strah malodobnog tužitelja dosuđena u previsokom iznosu s obzirom na životnu dob tužitelja i sve okolnosti slučaja…”, navedeno je od strane Ustavnog suda.
Dječakov otac tu nije stao, nego je tražio reviziju predmeta na Vrhovnom sudu.
Ustavni sud je 21. rujna ove godine jednoglasno usvojio tužbu, a karlovački Županijski sud ponovo je morao rješavati podneseni zahtjev. Od strane Županijskog suda je navedeno da je Hrvatska potpisala Konvenciju o pravima djeteta u kojem se izričito navodi čast i ugled djeteta.
Ustavni suci podsjetli su da je u navedenom slučaju zaštitar prekoračio sve ovlasti kada je pred svima optužio dječaka, a ni u jednom slučaju nije pomislio da je možda greška u alarmu.
Nakon 14 godina borbe, Paolo je pobijedio, a presuda bi mogla biti velika opomena zašitarima da prvo razmisle prije nego osude kupce, piše Jutarnji list.(Kaportal)

Posljednje objavljeno

Rođendan Hrvatskog planinarskog društva Klek Ogulin

OgPortal

U Karlovačku županiju ovaj tjedan stiže 2.610 doza cjepiva – većina za ordinacije obiteljske medicine, još se cijepe starije osobe i kronični bolesnici

OgPortal

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal