Aktualno OG sada Ogulin

U OTŠ-u provode projekt “Mi jedemo odgovorno”

“Početkom školske godine započeli smo, u sklopu eko škole, s međunarodnim projektom “Mi jedemo odgovorno”. Radi se o projektu kojega u Hrvatskoj vodi udruga Lijepa naša (https://www.eko.lijepa-nasa.hr/eko-projekti-detaljno/mi-jedemo-odgovorno) i koji se paralelno provodi u još osam europskih država”- rekao nam je profesor iz Obrtničke i tehničke škole Ogulin Krunoslav Turković.
Kroz sam projekt pokušat će dati odgovore na nekoliko pitanja: Što jedem?; Odakle dolazi hrana koju jedem?; Kako je proizvedena hrana koju jedem?; Koliko hrane pojedem?; Koliko hrane bacim?; Kakav je globalni utjecaj hrane koju jedem?
Nakon što je odbor projekta proveo anketu i analizu na temu prehrambenih navika u obiteljima  učenika, sastavljen je akcijski plan prema kojem će raditi,  te doći do cilja i zaključka, a njihov  je cilj prikazati odgovoran tip prehrane na blagdanskom stolu.
“Prema planu, učenici su proveli jedno prijepodne na ogulinskoj tržnici. Isto tako,  uputili smo se u posjet nekim OPG-ovima na području Ogulina i bliže okolice: bili smo na pčelinjaku OPG-a Puškarić, posjetili smo mljekarsku farmu OPG-a Pavlić, svinjogojsku farmu Frani, OPG Capan, uzgoj i prerada voća, zatim smo se u OPG-u Brletić upoznali s proizvodnjom brašna od različitih žitarica, a također smo posjetili i OPG Belavić, uzgoj i prerada kupina. Nakon što smo posjetili lokalne OPG-ove, nastavljamo s daljnjim radom prema predviđenom planu” kazao nam je voditelj projekta Krunoslav Turković.