Aktualno Kolumne OG sada Ogulin

Tišina je i danas zavladala u Saborskom…

saborsko 33 ist

Izaslanik predsjednice Republike general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade ministar Tomo Medved, župan Damir Jelić, predstavnici Policijske uprave karlovačke, vojske i brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, čelnici Grada Ogulina, općina Josipdol i Plaški, te brojni Saborčani i članovi njihovih obitelji, učenici ogulinskih osnovnih i srednjih škola, okupili su se danas u Saborskom, kako bi odali počast žrtvama ovog malog mjesta koje je na današnji dan pretrpjelo najgori događaj u njegovoj povijesti.
Naime toga dana 1991.godine srpski napadači , JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija,  probili su obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubili  mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine i to su  uglavnom bili stariji mještani.  Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja  ognjišta. Danas u Saborskom živi oko 600 stanovnika.

Ovog se događaja prisjetio i načelnik općine Marko Bićanić, a nakon generala Markača i ministra Medveda, te župana Jelića, koji su zahvalili Saborčanima na njihovoj žrtvi, uz napomenu da se ona nikada neće i ne smije zaboraviti, nazočnima se obratio i fra Draženko Tomić, koji je održao  kraću molitvu za sve stradale Saborčane i služio svetu misu u crkvi Sv. Ivana Napomuka.

Sve je proteklo dostojanstveno i u tišini, koju je ometao jedino vjetar…Suze na licima majki, sestara, supruga, djevojaka…Sve je to bilo tužno, baš kao i pred 26 godina…

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal