Aktualno OG sada Ogulin

Obilježimo Svjetski dan prijevremeno rođene djece

Palčići su djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće, a čija je prva životna borba ona najteža – borba za vlastiti život. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 5 posto nedonoščadi, što je oko 2.500 prijevremeno rođene djece godišnje od kojih veliki broj ima i ozbiljnije probleme u daljnjem razvoju.
Za trudnoću možemo reći da je normalna i uredna ako se završi porođajem između 37. i 42. tjedna trudnoće. Prijevremeno rođenje je nekoć bilo glavi uzrok smrti beba . Donja granica prijevremenog rađanja, to jest granicom prijevremenog porođaja i spontanog pobačaja danas se smatra 22. tjedna trudnoće. Ova granica vezana je uz mogućnost ploda da preživi nakon rođenja. Naime, napredak tehnologije i neonatološke službe zaslužan je da se danas mogu spasiti i djeca od samo 500 g porođajne težine. Poboljšanje medicinske tehnologije povećalo je stopu preživljavanja nedonoščadi. Najmanje 90 posto beba rođenih u 28. tjednu trudnoće preživi.
Klub roditelja nedonoščadi „ Palčići“ osnovan je na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Uz organiziranje stručnih predavanja i radionica, uz pomoć vanjskih suradnika i stručnjaka različitih struka Klub roditelja nedonoščadi Palčići pruža potrebne informacije i pomoć kako bi svim roditeljima omogućili da svojem djetetu daju najbolju moguću skrb u veoma zahtjevnom razdoblju nakon izlaska iz bolnice. Također, nastoje inicirati poboljšanje uvjeta boravka roditelja uz dijete i pomoći klinikama za neonatologiju i pedijatriju u akcijama nabave opreme koja eventualno nedostaje.
Iako se u našem gradu po prvi put obiljezava Medjunarodni dan svjesnoti o prijevremenom rodjenju i Ogulin je jedan od gradova koji je primio donaciju u sklopu humanitarnog projekta Palcic gore pa je tako Opća bolnica i bolnica branitelja domovinskog rata Ogulin primila donaciju u vidu intenzivnog inkubator marke Giraffe, pulsni oksimetar, aspirator i Bubble CPAPukupne vrijednosti 159.903,44 kn.
Pod pokroviteljstvom Grada Ogulina, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Ogulina, Društvom Naša djeca Ogulin, te Udrugom Radost, u četvrtak 16. studenog 2017. u prostorijama Gradske knjižnice grada Ogulina bit će održano kratko predavanje naziva „ Prijevremeno rođenje, važnost rane intervencije“ s ciljem upoznavanja naših sugrađana s problemima s kojima se Palčići susreću svakoga dana. Predavanje će svoj naglasak staviti na upoznavanje javnosti s problemom prijevremenog rođenja sa ginekološkog, pedijatrijskog te fizijatrijskog aspekta.
Kao i u mnogim hrvatskim gradovima, i u Ogulinu ćemo ove godine po prvi put obilježiti navedeni datum “bojanjem” pročelja Frankopanske kule u ljubičastu boju, te puštanjem balona kojima ćemo pokazati kako su svi Palčići, iako krhki po rođenju, dovoljno snažni da se vinu u visine.
Organizatori pozivaju sve naše sugrađane da im se pridruže u puštanju balona i obuku nešto ljubičasto kako bi im pružili podršku. Bit će to u petak, 17. studenog, od 17 sati, ispred Frankopanske kule. Palčići Vas sa veseljem očekuju!