Aktualno OG sada Ogulin

Svijeće za Vukovar, Ogulinci i u Škabrnji

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u obrambenom Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., pa će se u danas 8. studenoga, u Vukovaru održati središnja svečanost odavanja počasti poginulima u obrani grada..

U organizaciji Udruge “Vukovarske majke” i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja jučer na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja pokopanih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, biti položene ruže, a u vukovarskoj Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana bit će održan 13. znanstveno-stručni simpozij “Ratna bolnica Vukovara 1991. – dr. Juraj Njavro”.

Danas, 18. studenoga, na 26. obljetnicu sloma obrane Vukovara, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenut će u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara.
Misu zadušnicu, koja će ove godine biti služena na groblju, predvodit će biskup požeški Antun Škvorčević.

Putem Vukovara krenuli su i brojni Ogulinci, a u znak sjećanja na sve žrtve jučer su i u Ogulinu zapaljene svijeće na Trgu hrvatskih rodoljuba i u gradskom središtu.

Osim Vukovara, valja se sjetiti i Škabrnje, koja je također napadnuta na današnji dan.  Posljednica su  ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, odnosno, svako domaćinstvo u Škabrnji je nakon tog napada bilo zavijeno u crno.

U Škabrnji će im odati počast članovi Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatskih željeznica, koji su na put krenuli jutros u 7 sati.