Aktualno Županija

Muzej Domovinskog rata na Turnju bit će hit – radovi na trenutno najvećoj muzejskoj investiciji u Hrvatskoj u punom su jeku

Muzej Domovinskog rata na Turnju bit će hit – radovi na trenutno najvećoj muzejskoj investiciji u Hrvatskoj u punom su jeku

Unatoč sve lošijem vremenu i dalje su u tijeku svakodnevni radovi na uređenju prostora budućeg Muzeja Domovinskog rata na Turnju. Zgrada koja je upravo u hrvatskom ratu za neovisnost postala poznata kao “Kalifornija” bit će središnja točka jedinstvenog muzejsko – izložbenog kompleksa, u koji će biti uložena 21 milijuna kuna, što ovaj projekt čini trenutačno najvećom muzejskom investicijom u Hrvatskoj.

Tenkovi i avioni

Prostor na Turnju u tada još neformalni muzej na otvorenom počeo je pretvarati brigadir Dubravko Halovanić, a danas ima 17 eksponata, od kojih najveću pozornost turista i namjernika privlače tenkovi i avioni iz Domovinskog rata.

U zgradi “Kalifornija” bit će smještena braniteljska spomen – soba, stalna izložba “Karlovac 1991. – 1995.” koja će uz vojni aspekt obuhvaćati i život civila u gradu tijekom četiri godine stalnih razaranja, multimedijska dvorana, biblioteka i dokumentacijski centar Domovinskog rata te suvenirnica i kafić. U sklopu projekta bit će obnovljena i konzervirana i najstarija građevina na Turnju, Križanić-toranj. (kaportal.hr)