Aktualno OG sada Ogulin

Evidentirano 288 naleta vozila na divljač

Praćenjem statističkih pokazatelja i analizom naleta vozila na divljač utvrđeno je da je u prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave karlovačke evidentirano 288 naleta vozila na divljač. Najviše naleta evidentirano je na državnim cestama 175, a zatim na županijskim cestama 51, na lokalnim cestama 21, a na ostalim cestama 14 naleta. Ujedno, bez obzira što autocesta A-1 ima zaštitnu ogradu i zaštitni pojas s obje strane na toj prometnici, odnosno dijelu prometnice koji je u nadležnosti Policijske uprave karlovačke, evidentirano je 27 naleta na divljač. Ukupna materijalna šteta koja je pričinjena na vozilima veća je od 990.000 kuna, a u jednom slučaju uz materijalnu štetu evidentirana je i laka tjelesna ozljeda.

Kada govorimo o dionicama cesta na kojima smo evidentirali najveći broj naleta vozila na divljač i to najviše u rano jutarnjim satima i večernjim nakon prvog sumraka, posebno bismo istaknuli i vozačima ukazali na sljedeće dionice:

– državna cesta broj 1:
od mjesta Draganić do naselja Ilovac
područje grada Slunja, naselje Slunjčica
područje općine Rakovica naselje Broćanac – Oštarski Stanovi
– državna cesta broj 3:
od naselja Gornje Mrzlo Polje Mrežničko do mjesta Vukova Gorica,
odnosno Fratrovaca
– državna cesta broj 23:
od grada Duga Rese do naselja Gornji Zvečaj.

 

U cilju smanjenja naleta vozila na divljač skrećemo pozornost svim vozačima da upravljajući vozilom poduzmu dodatne mjere i time izbjegnu neželjene posljedice i to:

– obratite pozornost na prometne znakove opasnosti „Divljač na cesti“, vozite s velikim oprezom, pridržavajte se ograničenja brzine ili vozite ispod ograničenja brzine, sukladno vremenskim uvjetima.

– kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, za osvjetljenje ceste koristite duga svjetla, naime snop dugih svjetala osvijetliti će oči divljači na cesti ili u blizini ceste i dati vam bolje šanse da ih izbjegnete. Također, svjetla mogu i prestrašiti divljač tako da se ista zaustavi na cesti umjesto da se udaljava.
– ako je nalet na divljač neizbježan, budite spremni da se naglo zaustavite, ne izbjegavajte nalet naglim zakretanjem upravljača u stranu. Posljedica sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti kobne. Pokušajte zadržati punu kontrolu nad svojim vozilom.

– ako ne postoji opasnost od naleta vozila koje se kreće iza vas na vaše vozilo, jakim kočenjem nastojte zaustaviti vozilo prije naleta vozila na divljač. Također, budite svjesni da iza divljači koju ste vidjeli može biti još divljači.

– ako ste vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju.

 

Kako bi ovakvih događaja bilo što manje policijski službenici Policijske uprave karlovačke će u dogovoru s nadležnim institucijama poduzeti dodatne aktivnosti na prevenciji ove problematike. Ujedno, kako bi se smanjio broj divljači na prometnicama kod svih subjekata kojima je zadaća sigurnost prometa inicirat ćemo da se poduzimaju dodatne mjere prevencije, ali i konkretne mjere postavljanjem raznih zaštitnih uređaja i repelenata.