Aktualno Županija

Lavina regresnih zahtjeva: RH od Mihajla Hrastova potražuje 6,5 milijuna kuna za isplaćene odštete obiteljima ubijenih na Koranskom mostu

Nakon pravosudne trakavice duge više od 25 godina, za bivšeg pripadnika specijalne policije, Karlovčanina Mihajla Hrastova nije gotovo i nakon što je odslužio ostatak zatvorske kazne po presudi Vrhovnog suda, zbog ubojstva 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu u Karlovcu, uslijed ratnog vihora 1991. godine.

Regresni zahtjev

Kako je za KAportal danas rekla Hrastovljeva odvjetnica Iva Zlatić, Republika Hrvatska od njega potražuje povrat odštete koja je po presudama u parničnim postupcima dosad isplatila obiteljima ubijenih vojnika. Radi se, pojasnila je Zlatić, o regresnim zahtjevima koji su sasvim uobičajeni, no za Hrastova bi u konačnici mogli dovesti do toga da ostane bez apsolutno sve imovine jer se radi o potraživanju većem od 6,5 milijuna kuna i to još nije konačan iznos. Naime, još jedna je parnica u tijeku pa je moguće da će se i taj iznos pridodati ovoj ogromnoj svoti.

– Nakon što je Mihajlo Hrastov pravomoćno osuđen u kaznenom postupku, zbog gubitka svojih najmilijih obitelji su tužili Republiku Hrvatsku da im isplati odštetu. Državi je to presuđeno i sad ona ima regresni zahtjev prema Hrastovu, kazala je Zlatić. Postupci su nastavljeni nakon što su jedno vrijeme bili prekinuti zbog čekanja pravomoćne presude no onda je, kaže nam odvjetnica, krenula lavina.

Može ostati bez imovine

– To je kao i u osiguranju kad nekog pogaziš s automobilom, osiguranje nadoknadi oštećenom i onda osiguravateljska kuća traži povrat sredstava ako se radi o nesreći izazvanoj krivicom vozača. Država regresni zahtjev mora tražiti, ali u ovom slučaju je to teški apsurd. Svima je poznato koliko je postupak trajao i što je sve Hrastov proživio. Kad je konačno i odslužio kaznu, sada može ostati bez svega, kazala nam je Zlatić. Dodaje kako su ovi postupci sami po sebi jednostavni i ne bi se to trebalo protumačiti kao kritiziranje pravosuđa.

No za obitelj Mihajla Hrastova kojeg u Karlovcu smatraju herojem, a negdje drugdje zločincem, agonija i dalje traje. Podsjetimo, Hrastov je u postupcima tri puta bio oslobađan, dok su sve tri presude Županijskog suda u Karlovcu bile poništene, pa Hrastov ponovo sjedao na optuženičku klupu. Na kraju je napravljen presedan te mu se sudilo pred Vrhovnim sudom u posebnoj raspravi gdje je osuđen na četiri godine zatvora. (kaportal.hr)