Aktualno Županija

Sve više Karlovčana otkazuje ugovore za očitanje razdjelnika – traže povrat na stari obračun potrošnje “po kvadraturi”

Nezadovoljni obračunom grijanja putem razdjelnika sve se više vraćaju na obračun grijanja prema kvadraturi. Učinilo je to već više pojedinaca u zgradama priključenim na centralno grijanje Gradske toplane, raskidaju se ugovori s tvrtkama koje su razdjelnike postavljali, kao i oni o očitanju mjerila.
Kako saznajemo, zasad se radi se o stanarima zgrada u Ulici Tina Ujevića, Dr. Vladka Mačeka, a vjerojatno ih ima još podosta. Odvažniji stanari su prvi istupili i raskinuli ugovore, drugi pak čekaju da vide kakvi će biti njihovi računi pa kalkuliraju hoće li i oni tim putem, nakon što se sami uvjere je li s razdjelnicima mogu uštedjeti ili ne.
Neki nisu “nasjeli”
– U našem ulazu od 12 stanara troje je već raskinulo ugovor. Ima nas koji još nismo sigurni je li to isplativo, odnosno hoće li nam računi biti manji nego s razdjelnicima, pa ćemo još malo pričekati, kazala nam je jedna stanarka zgrade u Mačekovoj. Kako dodaje, treba vidjeti i kako će se u tom slučaju obračunavati potrošnja tijekom zime, odnosno ljeta.
Neki stanari karlovačkih zgrada i njihovi predstavnici ipak nisu nasjeli na agresivnu promidžbu o obveznoj ugradnji razdjelnika pa ih nisu ni ugrađivali, pa ispada da su oni možda i najbolje prošli. Kako će se stvari odvijati, treba tek vidjeti.

Ovaj model izlaska “iz ruku predatora”, kako je jučer rečeno na tiskovnoj konferenciji Mosta nezavisnih lista, jedna je mogućnosti no Most je predstavio svoj prijedlog Zakona o toplinarstvu kojemu je, kažu, “glavni cilj vratiti povjerenje građana u toplinarski sustav i omogućiti slobodu izbora prilikom ugradnje razdjelnika”.
Štediš, ali se i smrzavaš!
Taj će Zakon uskoro uputiti u saborsku proceduru. Mostov prijedlog zakona, donosi ukidanje obveze ugradnje individualnih mjerila, odnosno razdjelnika, kao i kaznenih odredbi koje se na to odnose.
Također, njime žele uvesti slobodu izbora na razini svakog stana odnosno zgrade kao cjeline. Zanimljivo je da ono što Mostovci žele institucionalizirati, neki su Karlovčani već ostvarili pa možda bi to mogao biti primjer dobre prakse da svatko sam izabere želi li razdjelnike ili ne. Mnogi su ih dobili nakon nagovaranja upravitelja ili predstavnika da se radi o mogućnostima uštede dok se ubrzo pokazalo da to baš i nije istina. Odnosno jest, ako se pritom ne griješ, nego smrzavaš u stanu.
“Bačeni u ruke predatorima”
– Više od 200.000 hrvatskih građana su preko noći, izmicanjem nacionalnog regulatora HERA-e iz regulatorne funkcije, bačeni u ruke predatorima – energetskim tvrtkama koje su cijenu grijanja nesmetano dizale i raznih, često nestručnih i na brzinu osnovanih privatnih kompanija koje su im lagale da ugradnja razdjelnika jamči štednju te ugrađivale nestručno i bez dokumentacije. Uz to, na kraju kraju cijelog procesa, građane su opljačkali nerazumno visokom cijenom očitavanja impulsa razdjelnika u 10-godišnjem razdoblju u kojem su planirali zaradu od čak četiri milijarde kuna, rekao je bivši savjetnik ministra zaštite okoliša i energetike Ivo Grabovac.
(KAportal.hr)