Aktualno OG sada Ogulin

“Cilj ove gradske vlasti je staviti u funkciju zgradu Pučkog otvorenog učilišta”

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je obišao zgradu Pučkog otvorenog učilišta kako bi se upoznao u kojoj su fazi radovi i što još sve treba učiniti. Da bi se ovaj objekt dovršio i doveo u funkciju potrebno je u njega uložiti još oko 8 milijuna kuna što je, u sadašnjoj financijskoj situaciji grada, izuzetno velik problem.

Trenutno je za izvedbu radova osigurano 2 milijuna kuna, od čega Ministarstva kulture sufinancira 1,5 milijuna kuna, a ostatak grad Ogulin.

Radove izvodi tvrtka Suhomont d.o.o. iz Vinkovaca koja je pobijedila na javnom natječaju i s kojom je sklopljen okvirni sporazum. Okvirni sporazum znači da će ova tvrtka radove izvoditi ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima, odnosno kako grad bude imao novca.

Kad je grad krenuo u projekt rekonstrukcije  zgrade „kina“ učinio je to nepromišljeno, bez da su osigurana financijska sredstva za dovršetak. Radi toga se ovaj projekt provodi duže od desetljeća i još nije gotov, a s obzirom da se kroz godine mijenjaju uvjeti, zakoni i propisi, morale su se raditi prepravke, popravci, pojedini dijelovi rušiti i ponovno izvoditi, što sve stvara dodatne troškove kojih ne bi bilo da je projekt planiran i provođen kako treba.

Primjerice, radi promjene protupožarnih uvjeta morao se rušiti već izvedeni gipskartonski strop. Radi prenamjene prostora iz kafića u trgovinu morala se raditi nova projektna dokumentacija, ishodovati nove dozvole, te mijenjati cijeli koncept prostora.

“Cilj ove gradske vlasti je objekt što prije staviti u funkciju, svakako u ovom mandatu, na način da se u što većem udjelu financira iz alternativnih izvora kao što su sredstva Ministarstva kulture”-poručuju iz gradske uprave.