Aktualno OG sada Ogulin

Sastanak s predsjednicima Mjesnih odbora

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, sa zamjenicima Ivanom Salopek Šumonja i Danielom Vukeljom,  održao je sastanak s predsjednicima Mjesnih odbora.

U prvom dijelu sastanka gradonačelnik je izvijestio nazočne o projektima i aktivnostima koje provodi Grad i koje se provode na području grada. Kao najvažniji, prioritetni projekt oko kojeg je Grad angažiran naveo je sanaciju odlagališta Sodol koje do kraja iduće godine mora biti sanirano. Usuprotnom ćemo otpad morati voziti za Rijeku, a svi znamo koliki će to koštati. Izvijestio je nazočne kako je sudjelovao na Skupštini Centra za gospodarenje otpadom KODOS d.o.o. gdje je saznao da je projekt odlagališta Babina Gora u stvari na početnoj nultoj poziciji. Jedini izrađeni dokument je Studija utjecaja na okoliš, ali i ona je zastarjela tako da treba raditi novu. Prije neki dan je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio gradu Ogulinu sufinanciranje troškova projektiranja reciklažnog dvorišta. U tijeku je sklapanje ugovora za izradu ovog projekta, a izgradnja će također biti prijavljena za sufinanciranje.

Dobar dio vremena gradonačelnik je posvetio temi nacionalnih i EU fondova gdje je nazočnima objasnio da je prijavljeno nekoliko projekata, od kojih su neki već i realizirani, ali za veće povlačenje financijskih sredstava tek treba izvršiti pripreme od kojih su najveći problem neriješeni imovinsko pravni odnosi, projektna dokumentacija i dozvole, tako da će se gradska uprava u narednom razdoblju fokusirati na ovo. Od već prijavljenih projekata gradonačelnik je nabrojio Uređenje planinarske šetnice Ogulin – Klek (vrijednost oko 700 tisuća kuna), Rekonstrukcija nerazvrstane ceste K355 (vrijednost 4 milijuna kuna), energetska obnova Gradske sportske dvorane uz Prvu osnovnu školu (vrijednost 1,5 milijuna kuna), projekt KAŽU-Pedala iz kojeg su financirane nedavno postavljene servisne stanice za bicikle, te projekt Utvrde i Dvorci Karlovačke županije (vrijednost 2 milijuna kuna). Naglasio je važnost da se prijavljuju i projekti manje vrijednosti, kako bi cijela gradska uprava stekla iskustvo i kako bi se time stvorili preduvjete da kasnije prijavljujemo i kompleksnije, skuplje projekte.

Gradonačelnik je nazočne izvijestio i o investicijama koje drugi provode na području Ogulina. Tako je bilo  riječi o retenciji Hreljin o kojoj je ponovno sve pojašnjeno, a predsjednik MO Turkovići je zamolio gradonačelnika da na tu temu održi sastanak s mještanima njegova mjesnog odbora. Nazočni su upoznati i s investicijama privatnih investitora, tvrtki Bjelin, Monterra, Reneteh i Semmelrock, koje pokreću ili šire proizvodnju u poduzetničkim zonama. Grad se maksimalno trudi biti im na usluzi i pomoći da se njihovi investicijski projekti što prije realiziraju. Problem koji će grad imati kad ove tvrtke pokrenu proizvodnju biti će teretni promet kroz grad. Naime, ove investicije će za posljedicu imati značajno povećanje teretnog prometa, a trenutna prometna infrastruktura ne zadovoljava niti sadašnje potrebe. Pristup zoni u Žegaru je kroz grad i preko pruge, što nije održivo. Uz to glavna gradska prometnica, žila kucavica, a to je državna cesta D42, kod svake veće poplave je zatvorena za promet na istočnom i na zapadnom ulazu u grad.

U drugom dijelu sastanka predsjednici mjesnih odbora su iznosili svoje probleme i prijedloge. Prvi se za riječ javio predsjednik MO Trošmarija, Zvonko Bartolović, koji je kao prioritetno za rješavanje naveo problem opskrbe pitkom vodom i uređenja pristupne ceste za odmorište Dobra na autocesti A1 na kome tijekom ljetne sezone radi do stotinu ljudi koji tu prometnicu koriste za pristup.

Nakon njega se javila predsjednica MO Ponikve, Mirjana Vignjević, koja je nabrojala niz neriješenih pitanja koji se tiču komunalne infrastrukture i komunalnih usluga od kojih je istaknula opskrbu vodom. Predsjednika MO Otok, Milana Paskaša, zanimalo je stanje vezano za otkup zemljišta u zoni Otok, obzirom da je čuo kako će tvrtki Bjelin d.o.o. trebati velike površine zemljišta. Gradonačelnik mu je odgovorio da će otkupljivati zemljište u vlasništvu Grada, te da u ovoj fazi neće biti otkupa privatnih parcela. Također je apelirao da se čisti snijeg cijelom dužinom nogostupa kroz Otok kako bi djeca, obzirom da se radi o prometnoj državnoj cesti, sigurnije odlazila u školu i vraćala se kući, a uz to je napomenuo kako bi bilo dobro, radi sigurnosti te djece, na potezu do grada izgraditi još jedno autobusno stajalište.

Predsjednik MO Prapuće-Zagrad, Rajko Sušanj, dotaknuo se nekvalitetne izvedbe radova na kanalizacijskom sustavu u ovom mjesnom odboru radi čega svaka kiša na prometnice nanosi pijesak, na jednom mjestu i na državnu cestu, čime je sigurnost prometa ugrožena.

Predsjednik MO Salopek selo, Ivan Stipetić, istaknuo je problem odvodnog kanala kojeg su iskopale Hrvatske vode zbog kojeg je mještanima odsječen pristup njihovim poljoprivrednim parcelama. Predsjednik MO Desmerice, Ivica Francetić, kao glavni problem navodi suženje županijske ceste na jednom dijelu, gdje prolazi između kuća i zidova, zbog čega autobusi i druga veća vozila tu ne mogu proći, zatim ulice Cindrići i Sudarići u kojima kuće još uvijek nemaju vodovodne priključke te problem šumskih cesta koje nemaju riješenu oborinsku odvodnju pa kiše nanose pijesak i zemlju po prometnicama.

Predsjednik MO Lomost Mladen Petrušić je predložio da se, ako bude prilike, uredi cesta od Ventilatora prema Trošmariji kako bi je mještani Trošmarije mogli njome koristiti kao alternativnim pravcem za dolazak u grad prilikom poplava.

Predsjednik MO Drežnica, Danijel Zrnić se osvrnuo na čišćenje snijega i uz to vezanih učestalih poziva koje zaprima od mještana svog mjesnog odbora. Kao glavne probleme MO Gornje Dubrave predsjednik ovog mjesnog odbora, Đuro Zatezalo, navodi potrebu izgradnje vodoopskrbnih cjevovoda do kuća koje još uvijek nemaju priključak, neuređenost groblja, problem cesta koje nisu asfaltirane, štete koje u proljeće šumska vozila uzrokuju na prometnicama te probleme vezane uz čišćenje snijega.

Predsjednik MO Turkovići, Zlatko Turković, istaknuo je problem izvorišta Zdiška i njegovog onečišćenja te probleme s pitkom vodom koje naselja koja se opskrbljuju s ovog izvorišta imaju. Upozorio je da unatoč analizama koje se provode, a koje pokazuju ispravnost vode za piće, nakon svake veće kiše ona ima izrazito neugodan miris.

Sastanak je trajao više od 2 sata, a na kraju je gradonačelnik rekao kako će svaki mjesni odbor dobiti dio od planiranih financijskih sredstava u 2018. godini, ali prioritete koji će se rješavati u skladu s financijskim mogućnostima će određivati sami mjesni odbori.