Aktualno Županija

Karlovačka županija neće svim osnovnoškolcima osigurati besplatnu prehranu – gladne djece, ipak, ne bi smjelo biti

Karlovačka županija neće slijediti Osječko – baranjsku pa od 1. siječnja osigurati besplatnu prehranu svim učenicima osnovnih škola. Ipak, niti jedno dijete u ovdašnjim osnovnim školama ne bi trebalo biti gladno jer je različitim projektima osigurana besplatna školska prehrana za djecu čiji roditelji nemaju niti za sendvič na velikom odmoru.

Tako je 779 učenika u 14 osnovnih škola kojima je Karlovačka županija osnivač obuhvaćeno projektom “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva Karlovačke županije”

Socijalni status

– Svrha projekta je osiguravanje kvalitetne i redovite prehrane djece iz socijalno ugroženih obitelji u osnovnim školama u cilju unaprjeđenja kvalitete života te smanjenja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti. Sve obitelji i njihova djeca koje imaju potrebu za uključivanjem u navedeni projekt, su uključeni u provedbu u Karlovačkoj županiji, posebice u školama gdje djeca imaju iskazani socijalni status i gdje su potrebita, primjerice OŠ K. Zrinski Krnjak, uključeni su svi u projekt, kažu nam iz Županije.

Osim krnjačke, u projektu su i osnovne škole Vladimir Nazor Duga Resa, Generalski Stol, Barilović, Prva osnovna škola Ogulin, Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, Josipdol, Plaški, Slava Raškaj Ozalj, Žakanje, Draganići, Eugena Kvaternika Rakovica, Cetingrad i Vojnić.

– Dakle, prema realno iskazanim potrebama s terena, u koordinaciji s ravnateljima škola, te razrednicima i obiteljima, ovaj hvalevrijedan projekt zadovoljava sve iskazane potrebe s terena, napominju u Županiji.

Planiraju li projekt poput onog u Osječko-baranjskoj županiji, koji će Županija realizrati uz sufinanciranje gradova i općina, a u njega uključiti lokalne proizvođače hrane i OPG-e, iz Karlovačke nisu izrijekom odgovorili, ali su napomenuli da je preporuka školama, još početkom školske godine, bila da uključe lokalne proizvođače u sustave opskrbe škola njihovim domaćim proizvodima.(KAportal)