Aktualno Županija

Žrtva policijske brutalnosti? Osumnjičeni za krađu tvrdi da ga je policija pretukla, iz policije demantiraju: Uporaba prisile bila je opravdana

Policijska akcija i hvatanje 49-godišnjaka zbog krađe koju je počinio u Ozlju, dobit će definitivno i svoj sudski epilog, ali po svemu sudeći osim lopova pred organima gonjenja mogli bi završiti i policajci koji su ga priveli.

Nakon što je dva dana proveo u pritvoru, 49-godišnjak iz Sesveta došao je u redakciju KAportala sa željom da demantira navode policije o događaju 8. prosinca u karlovačkom naselju Ilovac. Podsjetimo, policija je izvijestila da je njihova patrola bila u akciji hvatanja osumnjičenika za krađu u Ozlju, gdje je 40-godišnjakinja ostala bez svoje torbice s novčanikom, dokumentima, mobitelom i drugim stvarima.

Priznao krađu, tvrdi da je pretučen

Kako su tada naveli, vozač se oglušio o naredbu policijskih službenika da ugasi vozili i izađe iz njega, već je krenuo udarivši dvojicu policajaca, dok je jednog, tvrde u policiji, čak vukao nekoliko metara dalje i pobjegao. Srećom nitko od policajaca nije bio ozlijeđen, dok su vozilo i vozača policajci nešto kasnije pronašli na Orlovcu.

Da policijska verzija priče nije baš točna, tvrdi nam 49-godišnjak koji je i pred našim novinarima priznao krađu, ali tvrdi da je žrtva policijske brutalnosti, te da za to ima dokaze – brojne modrice i bolne podljeve, a za njih i medicinsku dokumentaciju. Tvrdi da su ga po uhićenju istukli, te da je to konstatirala i liječnica koja ga je pregledala.

– Istina, iz automobila u Ozlju uzeo sam tu torbicu, ali sam je putem bacio negdje u rijeku. To sam napravio i žao mi je, ali ono što mi se poslije dogodilo ne bi smjelo biti postupanje hrvatske policije, priča nam 49-godišnjak. Tvrdi da je u posuđenom automobilu već prošao Karlovac i Ilovac, te kad se pribrao što je učinio, nazvao svoju odvjetnicu i rekao joj za krađu. Kako je već bio osuđivan i za to “ležao” u zatvoru, ona mu je, kaže, savjetovala da okrene automobil i prijavi se u policijskoj postaji u Karlovcu. No onda je, priča, počela prava mora.

Išao se prijaviti?

Oštećenja na automobilu od pištolja?
– Zaustavljen sam na cesti u pravcu prema Karlovcu jer nisam bježao već sam išao u grad se predati. Imao sam prije sukobe s policijom i znam kako je to kad ti netko gura pištolj u usta, jednom sam čak u Senju bio i propucan od policajca. Kad sam prepoznao jednog od policajaca iz tog vremena, više nisam znao što bih učinio i reagirao sam instinktivno, ne znam tko bi drugi u toj situaciji stao, tvrdi nam sugovornik. Dodaje da bi uvijek stao policijskoj patroli, no kaže da su ovi policajci imali pištolje u rukama, tvrdi da nije nikoga vukao već da su mu policajci drškom pištolja lupali po automobilu i pritom ga oštetili što dokumentira i fotografijama oštećenja na autu koji je posudio od prijatelja.

Pokazuje nam popriličnu hrpu medicinske dokumentacija u kojem govori o svojoj dijagnozi psihičke bolesti, teške klaustrofobije pa tvrdi da unatoč tome što je navodno pretučen, nije niti smio završiti u pritvoru pa ja je zato sudac i pustio nakon 48 sati provedenog u ćeliji.

Bolnička prijava

Na naš upit PU karlovačkoj o samom događaju i je li istina da je prekoračena uporaba prisile prema 49-godišnjaku, odgovoreno nam je da su “policijski službenici postupali sukladno zakonskim propisima” ali i da je “činjenica da je osumnjičeni uhićen uz uporabu sredstava prisile”. To se, navode u policiji, dogodilo iz razloga što se oglušio na naredbe policijskih službenika, a na postupanje policijskih službenika nije imao primjedbi.

– Kao i u svim slučajevima uporabe sredstava prisile osumnjičeni je pregledan od strane dežurnog liječnika kojom prilikom je utvrđeno da nije zadobio tjelesne ozljede, a uporaba sredstava prisile je bila ispravna, opravdana i zakonita, kažu nam u policiji demantirajući priču našeg sugovornika.

No, potvrđeno je da je naknadno zaprimljena bolnička prijava o lakim ozljedama 49-godišnjaka. O toj je okolnosti, dodaju u policiji, istome nadležnom Državnom odvjetništvu dostavljeno posebno izvješće. (kaportal.hr)