Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom Zdravlje

Ho’oponopono

Bilo bi lijepo da zajedno sa godinom koju ostavljate iza sebe ostavite i probleme, strahove, brige, negativnu energiju. Jedna od metoda koja vam u tome može pomoći je Ho’oponopono.
U nižim redcima ću vas upoznati s tehnikom. Jednostavna je i uči nas kako izbrisati stare programe koji nisu dobri za nas, kako raščistiti um, kako otkriti tko smo zapravo i kakvu moć posjedujemo, a to je ono čemu svi težimo.


Tekst o ho’oponopono sam preuzela iz jednog od intervjua sa Karmen Jerković koja od 2012.godine organizira seminare ho’oponopona u Hrvatskoj.
Ho’oponopono je drevna havajska tehnika rješavanja problema i to preuzimanjem potpune odgovornosti za apsolutno sve što nam se događa i čišćenjem toksičnih programa u vlastitoj podsvijesti. Tri osnovna pravila su preuzmi 100% odgovornosti za sve, čisti i otpuštaj i nema očekivanja. Ho’oponopono je proces oslobađanja od štetnih energija u podsvijesti kroz opraštanje, pokajanje i preobražaj. To sve možete postići korištenjem četiri misli: “Žao mi je”, “Oprosti mi” , “Volim te”, “Hvala ti”.
Ho’oponopono je postao poznati širom svijeta nakon objavljivanja knjige “Nulte granice” u kojoj se opisano kako je dr. Hew Len, inače klinički psiholog, u državnoj havajskoj bolnici za mentalno bolesne zatvorenike (najopasnije kriminalce koji se nisu kretali bez pratnje, uvijek vezani), kroz tri godine primjene Ho’oponopona, doveo do toga da se svi bolesnici otpuste i odjel potpuno zatvori. Najznačajnije je da on s tim bolesnicima/zatvorenicima nikada nije imao osobni kontakt kao liječnik – nikada nije razgovarao s njima, imao termin, prepisao terapiju ili lijekove. Radio je isključivo na SEBI i u sebi, iscjeljujući sebe i to tako što je preuzeo odgovornost za to što su ti ljudi ušli u njegov život. Kako je čistio sebe, tako su se promjene događale i u bolesnicima, ali i bolnici općenito – osoblje se više nije stalno izmjenjivalo, nije se stalno odlazilo na bolovanja, polako su nestajali sukobi između bolesnika i osoblja i bolesnika… cijela atmosfera bolnice se promijenila.
Ovakav uspjeh do sada nije postignut niti jednom drugom metodom konvencionalne ili alternativne medicine, pa ne čudi veliki interes koji uslijedio nakon toga.


Danas se Ho’oponopono prakticira u svim dijelovima svijeta. Dr Len kaže: Ho’oponopono, proces pokajanja, opraštanja i preobražaja je molba Ljubavi da poništi i zamijeni štetne energije sobom. Ljubav to postiže tekući umom, počinjući s duhovnim umom, sa supersviješću. Zatim nastavlja kroz intelektualni um, svjesni um, oslobađajući ga od energija mišljenja. Konačno, prelazi na emotivni um, podsvijest, oslobađajući ga od štetnih emocija i puneći ga sobom.”
Da bi prakticirali Ho’oponopono, uopće ne trebate znati u čemu je problem ili greška. Sve što trebate napraviti jest da kada uočite bilo koji problem koji doživljavate, bilo fizički, mentalno ili emocionalno, da odmah počnete sa čišćenjem.
Kako smo svi mi povezani i kako ho’oponopono čisti?
Ništa se ne događa slučajno i ništa u našem životu nije slučajno – s tim će se danas složiti gotovo svatko. Sve što je u našem životu – bilo da su to ljudi, stvari, odnosi, informacije – tu su da bi nam dali još jednu priliku da čistimo. Sve je u nama, i zato jedino na čemu možemo raditi da bismo riješili bilo što, jesmo mi sami. Čišćenje (prakticiranje Ho’oponopona) je unutarnji posao. Sve su sjećanja koja se ponovo i ponovo odvijaju i dok god netko ne preuzme odgovornost događat će se i dalje. Vrlo često se miješaju pojmovi odgovornosti i krivice. Mi jesmo odgovorni apsolutno za sve što je u našoj realnosti – ticalo se direktno nas ili ne – ali za to nismo krivi. Odgovornost nam ne stavlja okove, naprotiv, ona ih skida s nas. Jer, ako za nešto nismo odgovorni, tada to ne možemo niti mijenjati, je li tako? Ali, ako za nešto jesmo odgovorni, tada imamo moć i mogućnost da na to utječemo i mijenjamo.
U Ho’oponoponu je kao prvo i najvažnije preuzeti 100% odgovornost za sve što nam se događa, sve što doživljavamo. Druga važna stvar je stalno čistiti. Čistiti, znači stalno, iz trenutka u trenutak ponavljati neki od HO alata – najčešće se koriste Hvala i/ili Volim te. Znači, stalno, stalno mentalno ponavljanje npr. hvala hvala hvala hvala…. I treće što je važno – nemati očekivanja. Mi ne znamo što je najbolje za nas, i ne tretiramo Boga kao slugu koji bi trebao ispunjavati naše želje. Naprotiv – u ovoj prelijepoj suradnji mi samo činimo naš dio – čistimo – a Bogu, koji najbolje zna što je za nas najbolje i kad – prepuštamo sve ostalo. Ovdje riječ Bog ne koristimo u vjerskom kontekstu. To je onaj dio nas koji najbolje zna, to je Bezuvjetna Ljubav koja jedina može iscijeliti sve. Netko možda koristi riječ Univerzum, viša svijest.
Tada, kada smo shvatili koliko je velika naša odgovornost i preuzeli je, te počeli čistiti s povjerenjem, bez očekivanja, počinju se događati čuda. Tada više nismo mi ti koji rješavamo (a iskustvo nam je pokazalo da u rješavanju nismo dobri), nego je to Bog, jedini koji zaista može riješiti sve. Ukoliko ne čistimo, programi i problemi se ponavljaju, stalno iznova, ne samo nama, nego iz generacije u generaciju.


Hopsanje je jako jednostavno. Toliko jednostavno da naš um odbija prihvatiti da nešto toliko jednostavno kao “volim te” može mijenjati baš sve. Međutim, kad malo uronimo u cijelu priču oko ove tehnike, vidimo da ona možda jest jednostavna, ali je istovremeno jako, jako duboka. Sa svakim hvala ili volim te idemo dublje.
Kome se zahvaljujemo i koga volimo kod ho’oponopona?
Najprije je potrebno reći da kada čistimo, koristimo riječi Hvala i/ili Volim te, ali nije potrebno misliti ili osjećati to. To su alati. Svaki put kad kažem npr. Hvala, to je kao da sam rekla: “Žao mi je , molim te oprosti za sve u meni, od početka kreacije do danas, što je dovelo do toga da imam iskustvo xy, hvala ti, volim te”. Ali ne moram govoriti sve to, dovoljno je jednostavno Hvala, to je poput lozinke. Mi čistimo, a Bog briše, briše ono što je prioritet. Bog zna širu sliku, mi ne. Zato će nam se nekad činiti da se ništa ne mijenja, ne rješava. A zapravo, možda se upravo rješavaju puno veći problemi godinama unaprijed ili čak generacijama unaprijed.
Ho’oponopno je tehnika, nije religija, tako da se ne kosi s ničijim vjerskim uvjerenjima jer na najljepši mogući način širi poruku opraštanja, ljubavi i zahvalnosti, te daje nam mogućnost da u zaista kratkom roku osjetimo ogromnu milost i Ljubav kojima smo vođeni. Jedino je potrebno dati šansu Ho’oponoponu, koliko god izgledao prejednostavan i na rubu fantastičnoga.
Odakle god krenuli i kojim god putem krenuli, opet svi dolazimo na kraju do Ljubavi. Ljubav počinje ljubavlju prema sebi, a tome nas nitko nije učio. Nitko nas nije učio da najprije pogledamo u sebe, a onda oko sebe, da nađemo ljubav u sebi, jer je tek tada možemo dati dugima, i da volimo sebe, ali stvarno, ne samoživom ljubavlju koja proizlazi iz ega, iz straha, iz nesretnosti… nego naprotiv – da se volimo dubokom ljubavlju koja jedina ima moć mijenjanja i iscjeljivanja.

Želim vam svima da u ovoj novoj godini pronađete tu ljubav u sebi, ako već niste i da širite ljubav dalje.

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)