Aktualno Županija

U Karlovačkoj županiji posao i dalje kao jackpot – na svakih 68 nezaposlenih otvara se tek jedno radno mjesto

Naći posao u Karlovačkoj županiji i na početku nove godine čini se jednako teško kao i osvojiti jackpot. Jer ni rast zaposlenosti ni najmanja nezaposlenost u posljednja dva desetljeća nisu utjeha za i dalje ogroman nesrazmjer između broja nezaposlenih u Karlovačkoj županiji – 2017. smo završili s njih 5.439 – i slobodnih radnih mjesta – trenutno samo 79, odnosno na svakih 68 nezaposlenih dolazi po jedno novo radno mjesto.

Od toga, po podacima burze rada HZZ-a, najviše radnih mjesta, 17 je u kategoriji uslužna i ugostiteljska zanimanja – konobara, kuhara, zaštitara, njegovatelja… Na drugom mjestu, s 13 slobodnih radnih mjesta, su zdravstveni, prirodoslovni i biotehnički stručnjaci, a slijede stručnjaci iz društvenog, humanističkog i umjetničkog područja, kojih je traženo 9.

Tek po jedan radnik potreban je u kategoriji vozača motornih vozila i pokretnih strojeva, jednostavnih poljoprivredih i šumarskih zanimanja, te trgovačkih i srodnih zanimanja.

Od 18 kategorija zanimanja, niti jedno slobodno radno mjesto prvog radnog dana ove godine nema u njih dvije: rukovatelji strojevima i postrojenjima, te direktori, menadžeri i čelnici.(Kaportal)