Aktualno OG sada Ogulin

Proračun veći za 17,5 milijuna kuna

Gradsko vijeće Grada Ogulina je prošle godine na sjednici održanoj 18. prosinca donijelo Proračun za ovu 2018. godinu. On iznosi 57,6 milijuna kuna i veći je za 17,5 milijuna kuna ili za 44% u odnosu na prethodnu godinu kad je iznosio 40,1 milijuna kuna. Razlozi ovog velikog povećanja proračuna su priljev sredstava od prodaje zemljišta i sredstava za fiskalno izravnanje.

Naime, na istoj sjednici je Gradsko vijeće Grada Ogulina jednoglasno donijelo Odluku kojom se trgovačkom društvu BJELIN omogućuje kupnja nekretnina u poduzetničkoj zoni u Ogulinu, a već nekoliko dana nakon toga su predsjednik Uprave ove tvrtke Stjepan Vojinić i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović potpisali ugovor o otkupu 22 hektara, odnosno 220.000 m² zemljišta. Temeljem tog ugovora tvrtka će u gradski proračun uplatiti 13,4 milijuna kuna, a nakon što zaposle 50 djelatnika Grad Ogulin će im, sukladno mjeri poticanja investicija, vratiti 11,7 milijuna kuna.

Što se proračunskih rashoda tiče, njihov veći dio je unaprijed zadan. Zadani rashodi uključuju troškove gradske uprave i proračunskih korisnika, troškove održavanja komunalne infrastrukture, sredstva namijenjena za sport, kulturu, socijalu, vatrogastvo, predškolski odgoj i druge obveze u nadležnosti gradova. Preostala sredstva kojima se može slobodno raspolagati su usmjerena na razvoj gospodarstva i stvaranje radnih mjesta, jer samo razvojan proračun može biti održiv i samo takav proračun može Ogulin izvući iz začaranog krug smanjenja prihoda i odlaska stanovnika.

Sredstva namijenjena razvoju gospodarstva povećana su sa 1,9 milijuna kuna u 2017. godini na 3,5 milijuna kuna u 2018. godini. Povećanje ovih sredstava u najvećoj mjeri se odnosi na razvoj infrastrukture u poduzetničkoj zoni i sredstva namijenjena poslovanju tvrtke Poduzetnička zona ali i sredstva namijenjena programu poticanja poduzetništva koja su također znatno povećana.

Uz to, pri raspodjeli sredstava namijenjenih izgradnji komunalne infrastrukture prioritet su imali projekti koji su u funkciji razvoja gospodarstva. To su konkretno izgradnja i rekonstrukcija prometnica kojima se omogućuje pristup poduzetničkim zonama. Uz njih su proračunom predviđena četiri projekta koja bi se financirala iz fondova EU, a to su rekreativni put duž obale jezera Sabljaci, uređenje planinarske šetnice do Kleka, rekonstrukcija ceste do kampa Jelenić te energetska obnova velike gradske sportske dvorane.

Od važnijih projekata svakako se mora spomenuti sanacija odlagališta Sodol, vrijedna 10 milijuna kuna koja se u 75% iznosu namjerava sufinancirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prilikom izrade Proračuna putem medija smo uputili poziv na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Time smo u izradu proračuna željeli uključiti građane, povećati njihovo povjerenje u gradsku upravu te efikasnije trošiti proračunska sredstava. U izradi proračuna sudjelovala je i opozicija, ne samo kroz raspravu u Gradskom vijeću, nego i putem tri amandmana koje su dostavili, od kojih je jedan usvojen.

Kao bi povećali transparentnost Grada i ostalih subjekata koji se financiraju iz gradskog proračuna i građanima olakšati pristup informacijama o gradskom proračunu, u izradi je proračunski vodič za građane. Vodič će biti gotov za desetak dana, a kako će informacije biti prezentirane može se vidjeti na priloženim fotografijama. Svi dokumenti vezani uz proračun kao i vodič za građane bit će objavljeni na stranici grada (www.ogulin.hr).

Što se rebalansa proračuna za 2017. godinu tiče i rezova koje je bilo nužno provesti kako bi se pokrio manjak općih prihoda u iznosu većem od 3 milijuna kuna, iako još uvijek svi podaci nisu obrađeni može se reći da su ciljevi u smislu rezova koji su zadani proračunskim korisnicima ispunjeni te da prema trenutnom stanju novog rebalansa ovog proračuna ne bi trebalo biti.