Aktualno Županija

Dugoreško Gradsko vijeće donijelo Odluku o prikupljanju otpada – donosi niz novina, a od svibnja i nove cijene

Grad Duga Resa od danas ima novu Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, tako su odlučili jednoglasno svi nazočni vijećnici dugoreškog Gradskog vijeća, nakon kraće stanke i dogovora.

Odluku je prezentacijom, koja je mogla biti i nešto kraća, predstavio pročelnik Mladen Rakočević, a zatim je uslijedilo rešetanje pitanjima vijećnika, od toga kako će se riješiti korisnici gdje je onemogućen pristup vozila Čistoće, kako spriječiti da u spremnike ne odlažu drugi primjerice vikendaši, koliko će biti godišnje odvoza glomaznog otpada, koliko će porasti cijena usluge za građanstvo pa sve do toga gdje će se odlagati izmet kućnih ljubimaca. Prema odgovorima nadležnih, jedna od mogućnosti je sprečavanja zlouporaba je zaključavanje spremnika, za teško dostupne objekte i vikendice postavit će se kontejneri za više korisnika, a za razdvajanje papira i plastike građanstvo će dobiti posebno označene vrećice te kompostere ukoliko ih budu željeli. Naravno i nadalje, u funkciji će biti zeleni otoci, koji su se i dosad pokazali kao odlični što se tiče prikupljanja otpada za recikliranje. I naravno, izmet kućnih ljubimaca odlaže se u mješoviti otpad kao i do sada.

Naredna četiri mjeseca cijene se neće mijenjati, a do početka svibnja bit će popisani svi korisnici, na spremnike će biti postavljeni bar kodovi i tek onda će se donijeti i odluka o povećanju cijena, koju će nakon analiza i savjetovanja sa stručnjacima te Društvom za zaštitu potrošača u konačnici, po zakonu, donijeti gradonačelnik, među ostalim, rečeno je na sjednici.

Među prvima smo koji donosimo ovu odluku, a cilj nam je da građane opteretimo što manje, ali i da pružimo odgovarajuću uslugu. Napravit ćemo kategorizaciju korisnika i pravednije plaćanje, a ponudit ćemo i više prijedloga o kojima ćemo detaljno i transparentno raspraviti. Do sada smo u par godina smanjili za 500 tona količinu smeća kojeg odlažemo na Ilovac, a kako bismo postigli još bolje rezultate nastavit ćemo i edukacije građanstva kako bismo im pokazali dobrobiti razvrstavanja otpada. Svi su dužni zadužiti spremnike za otpad, osim napuštenih objekata u kojima se ne stanuje duže od godinu dana, a svaki građanin imat će pravo na jedan besplatni odvoz glomaznog otpada godišnje, ali prema unaprijed utvrđenom rasporedu – istaknuo je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

U budućnosti dugoreška Čistoća morat će nabaviti novo vozilo, a pritom očekuju raspisivanje natječaja i sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša, kao i sufinanciranje izgradnje Reciklažnog dvorišta u koje će trebati uložiti oko 1,6 milijuna kuna, a nalazit će se na adresi Trg sv. Jurja 13, u središtu Duge Rese gdje će biti dostupno svim građanima. (kaportal.hr)