Aktualno Županija

Cijene mjesečnih i godišnjih parkirnih karata u Karlovcu od 1. veljače jeftinije 25 %

S prvim danom veljače u Karlovcu na snagu stupa nova gradska odluka o cijeni parkiranja. Pojeftinjuje onima koji kupuju mjesečne i godišnje karte.

Za one koji parkiranje plaćaju po satu promjene nema. Cijena, s desetominutnim počekom, ostaje 5 kuna za prvi odnosno 6 kuna za drugi sat parkiranja. Parkiranje se radnim danima naplaćuje do 19 sati.

Sniženje će osjetiti svi oni koji žive, rade ili posluju u zonama naplate parkiranja. Dosadašnje cijene smanjene za više od 25 posto, rekao je na današnjoj pressici gradonačelnik Damir Mandić. Tako će poduzetnici od sada mjesečno plaćati 360, a fizičke osobe 180 kuna za parkirano mjesto. Godišnja karta im je još povoljnija.

– Za fizičke osobe odnosno pravne osobe koje su do sad bile na razini godine 2400 kuna, njih smo smanjili na 1800 kuna. Za poduzetnike i pravne osobe sa 4800 kuna na 3600 kuna.

Uz godišnje poduzetnici i obrtnici moći će se kupiti i polugodišnje parkirne karte čega do sad nije bilo. Za fizičke osobe ona je 900, a pravne 1800 kuna.

Mjesečna karta u Zvijezdi 120 kuna

Zvijezda je u nultoj zoni, a to za sve koji u njoj rade ili obavljaju neku djelatnost znači mjesečnu parkirnu kartu od 120 kuna, odnosno godišnju od 1200 kuna. Osim toga, iza 15 sati u Zvijezdi se može besplatno parkirati na parkiralištu ispred Gradske uprave te kod Tehničke škole.

– Subota je nakon 13 sati besplatno, nedjelja i praznici je besplatno i to pruža mogućnost našim sugrađanima, koji nisu direktno vezani uz ovaj prostor sustava parkiranja da mogu doći u Zvijezdu i da mogu isto tako boraviti tu, a da im parkiranje nije trošak.

Dnevna karta, koju dobijete ako zaboravite platiti parking,  više ne iznosi 100 kuna već 75 kuna

Stanarske karte će također pojeftiniti od 1. veljače sa 48 na 45 kuna mjesečno tj. 450 kuna godišnje. Sada više neće morati parkirati samo ispred svoje zgrade već će moći stati u stanarskom bloku.

– Htjeli smo postići i vjerujem da jesmo uspjeli, da parkiranje u gradu Karlovcu donese red u sustav parkiranja odnosno prometa u mirovanju, a s druge strane da ne bude financijski prevelik trošak za naše sugrađane.

Prihod od parkinga za uređenje parkirnih mjesta

Novim cijenama Mladost će ostati bez milijun kuna prihoda. Toliko će manje za parkiranje, naime, morati dati građani. Novi direktor Tihomir Jarnjević, na svojoj premijernoj konferenciji za novinare je najavio kako će sav prihod od parkiranja ići za održavanje održavanje parkirnih mjesta i zamjenu postoježih prakirnih aparata. Uz to u planu je izgradnja nadzemne garaže na Mažuranićevoj obali. Mladost u prvoj polovici ove godine očekuje i preuzimanje pauk službe. Sve to značit će i novi ustroj u tvrci i zapošljavanje.

– U planu je s paukom službom zapošljavanje ljudi koji će raditi na samom pauk vozilu i zaprimanju automobila. Trenutno je 47 zaposlenih, a trebalo bi zaposliti još između pet i sedam ljudi.

Za uvođenje reda u prometu u mirovanju, pod koji spada i parkiranje, brinut će novoosnovano gradsko Prometno redarstvo. Dio redara uskoro će na edukaciju u MUP, a s radom na terenu započet će u travnju. Zajedno s komunalnim redarima radit će cijeli dan.(radio-mreznica)