Aktualno Sport

Više nisu u pitanju samo polufinale i čast!

UŽIVO OD 20.30: HRVATSKA U ARENI ZAGREB IGRA UTAKMICU ODLUKE! PORAZ DONOSI KRAJ, POBJEDA DRAMU NAD DRAMAMA Više nisu u pitanju samo polufinale i čast!

Švedska nije bila samo slab dan, Hrvatska je u problemima jer ista se priča ponovila protiv Bjelorusije. Danas Červar i društvo više nemaju pravo na grešku – poraz od Norveške bi značio automatski oproštaj od medalje, a pobjeda dramu nad dramama – rat za polufinale s Francuskom! Prijenos utakmice pratite na portalu Sportskih novosti od 20.30.
Hrvatska ne izgleda dobro. Pumpanje u stilu “bit će bolje” jednostavno je bez argumenata; ili ćemo se danas probuditi i dobiti Norvešku ili će Euro za nas završiti osam dana prije kraja. Nije samo u pitanju polufinale, u pitanju je i direktan plasman na SP u Danskoj i Njemačkoj dogodine, a za to treba biti najmanje među prvih šest, u protivnom nas čekaju neizvjesne kvalifikacije.
Švedska nije bila samo slab dan, jer Hrvatska je istu priču ponovila i protiv Bjelorusije. Pokazalo se da smo pročitana knjiga, predvidiva utakmica u kojoj se protivnici lako mogu postaviti. Protiv Bjelorusije nas je održalo samo to da je njima nedostajalo tek malo sreće te činjenica da smo mi domaćini. Ali te stvari treba pretvoriti u argument, one ne smiju biti, kao sada, jedini adut.

Ni obrana nije bila dobra

Loše smo izgledali. Lino će reći da je obrana bila dobra, no obrana – uz dužno poštovanje činjenici da smo primili samo 23 gola – nije bila dobra. Bila je spora u izlascima, bez kontakta, i jedino je dobro bilo to da stvarno nismo primili puno golova jer je to automatski šansa da zabijemo više.
No Švedska je pokazala kako to izgleda u brzoj opciji, koju Bjelorusija nije uspjela pokazati jer ipak nije na toj kvalitativnoj razini. Što igramo? Što god da igramo, bez kontakta izgleda salonski, daje šansu protivniku. Mijenjamo puno, stalno, vratari u tom pogledu ne mogu naći konstantu i mijenjamo ih svaki 15 minuta. Pešić počne kao treći na Euru, a u četvrtoj utakmici starta. To drugi koji pretendiraju vrhu ne rade. Bez uigrane obrane, konstante, bez kontakta nećemo dobiti ni vratare na razini da nas mogu izvući iz gliba. To još nitko nije uspio, pa nećemo ni mi. Što ćemo s brzim Norvežanima, zna samo Lino. Ako ništa, rukometnim rječnikom rečeno, moramo se barem potući, jer nadigravanje bez prekršaja sigurno neće završiti dobro protiv najatraktivnije reprezentacija danas. Švedska je svima, pa i Norvežanima, pokazala kako se razbija naša obrana.

Napad nam je pročitan, očekivan, spor. Kontroliran jest, ali spor. Što nam neće proći jer Norveška igra na 30 golova i više i mi to moramo moći pratiti ako bude trebalo. Sanjati da ćemo ih spustiti na 23-24 jest lijepo, ali nije nužno i realno. Cindrić i Karačić u glavnim ulogama i ostalo što se uspije, to je premalo. Probijati protivničke blokove na taj način postaje nemoguće. Istina je ono što je rekao Červar, da naši igrači u svojim klubovima ne igraju, no to smo znali i prije. Naravno da je to rizik sada, ali mi u rizik moramo ući pod cijenu svega, jer bez toga se neće dogoditi ništa. Dobro je da Mamić pokazuje efikasnost, nije dobro da ga od straha ostavimo na klupi kada treba zabiti. I Stepančić pokazuje kvalitetu, Kopljar ga nadopunjuje.
Puno nedorečenosti

Sigurno je da je Mandalinić, koji je od njih igrao najviše ove sezone, u stanju barem na bližoj strani za izmjenu dati više, no za sve to treba povjerenje momčadi. Moramo riskirati, drugačije neće ići. Karačić i Cindrić teške blokove sa svojih 80 kila probiti ne mogu, ali mogu napraviti puno za one koji mogu i to se treba iskoristiti. Treba nam i pivot, a imamo trojicu i to je sasvim dovoljno za jak ritam kojem težimo. Vorija smo zaboravili na klupi protiv Bjelorusije, a on je jedini u stanju napraviti faul, frku, preokret…

Puno je toga ostalo nedorečeno. Djelujemo prestrašeno od mogućeg poraza, plačemo za Duvnjakom, ali što je, tu je. Šansu imamo, doma smo i danas mora prštati od prve sekunde u svlačionici, o terenu da ni ne govorimo.

Dobiti Norvešku, dobiti četiri dana u pripremi za Francusku. To nas mora voditi. Strah svakako ne. I pustimo suce, gledajmo sebe. Nešto smo radili za ovo, sada to treba i pokazati. (jutarnji.hr)