Aktualno Županija

Natječaj za direktora Turističke zajednice pada u vodu? Tatjana Čumpek namjerava podnijeti prigovor, tvrdi da je imao nemoguć uvjet

– U uvjetima natječaja za direktora Turističke zajednice nalazi se i jedan nemoguć, a to je potvrda da kandidat – osoba mora imati uvjerenje da mu nije zabranjeno obavljanje turističke djelatnosti, rekla je danas na tiskovnoj konferenciji Tatjana Čumpek. Ona se, naime, također javila na natječaj ali je njezina prijava odbijena zbog nepotpune dokumentacije i nije ušla u drugi krug.

Mišljenje iz Ministarstva

Čumpek je zatražila mišljenje iz Ministarstva uprave i Ministarstva turizma te saznala da ovakvu potvrdu mogu dobiti samo pravne, ali ne i privatne osobe. Nadalje, posumnjala je općenito i u zakonitost natječaja koji je raspisan od Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Karlovca kojem je predsjednik po sili zakona gradonačelnik Damir Mandić.

– Iz Ministarstva turizma dobila sam tumačenje da je Turistička zajednica pravna osoba “sui generis” i da Grad nije osnivač pa me zanima kako je onda u gradskoj upravi, kad je vijećalo Turističko vijeće tamo bio pročelnik gradskog odjela, inače pravnik po struci. Je li bio u svojstvu pročelnika ili savjetnika, pita se Čumpek.

Smatra da natječaj nije valjan ako je jedan uvjet nevaljan, ali ga ne može rušiti žalbom jer joj je prijava odbijena, već samo može podnijeti prigovor što će i učiniti. Na tiskovnoj konferenciji okupila je i više mladih Karlovčana koji su završili stručno osposobljavanje i sad ne mogu doći do posla, ali i političkog veterana Nikolu Vuljanića, bivšeg saborskog zastupnika i europarlamentarca koji je u medijima više puta govorio o netransparentnosti zapošljavanja. Zanimljivo, kao sugovornik bio je najavljen i industrijalac Marko Vuković, suvlasnik HS produkta, no on se nije pojavio.

– Natječaji za zapošljavanje u javnoj upravi i dalje su predstava za javnost i folklor, a u jedinicama lokalne samouprave rekao bih i “luđačka formalnost”. Prvi i jedini je kriterij udovoljiti onima koji su na vlasti i mene zanima kad će to stati, rekao je Vuljanić.

Bilo kako bilo, do kraja mjeseca trebalo bi se znati tko će biti novi čelnik karlovačke Turističke zajednice. Hoće li ove okolnosti biti dovoljne da natječaj bude poništen treba tek vidjeti. (KAportal)