Aktualno Županija

Više od 7 milijuna kuna izdvojeno za zaštitu kulturnih dobara u Karlovačkoj županiji, obnavljat će se i u karlovačkoj Zvijezdi

Na listi i ruglo u Haulikovoj – Drvena kuća

Ministarstvo kulture odobrilo je sedam milijuna i 80 tisuća kuna za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara u Karlovačkoj županiji u 2018. godini.

Najveća svota, čak 650 tisuća kuna ide Družbi Braća hrvatskog zmaja za obnovu Starog grada Ozlja. Na popisu od 46 projekata nalaze se i gradine u Bariloviću, Bosiljevu, Cetingradu, Drežnik Gradu, Modrušu, Novigradu, Ogulinu i Slunju.

Sredstvima Ministarstva kulture obnavljat će se brojni sakralni objekti diljem Karlovačke županije, crkve, samostani, kapelice, tu je i mrtvačnica na Židovskom groblju u Karlovcu, ali i objekti koji su izuzetno značajni za dugo čekanu revitalizaciju karlovačke povijesne jezgre – Zvijezde.

Stari grad Ozalj

Naime, Ministarstvo kulture za potrebe svog Konzervatorskog odjela polako kreće u obnovu zgrade Kamoda u Kraševoj ulici u Zvijezdi te za tu namjenu izdvaja 220 tisuća kuna. Nastavit će se obnova u ratu minirane zgrade Eparhije gornjokarlovačke i to sa 400 tisuća kuna, a sanirat će se i oštećenja na “Drvenoj kući” u Haulikovoj ulici o kojoj je KAportal nedavno pisao kao primjeru nebrige za kulturnu baštinu i to s 200 tisuća kuna.

Na popisu Ministarstva kulture je i Knjižnica za mlade u Banjavčićevoj ulici kojoj također treba novi “facelifting”, ali i zgrada Karlovačke županije. U svakom slučaju, sudeći po podužoj listi 2018. godina bit će godina u kojoj znameniti, kulturni i sakralni objekti neće biti zaboravljeni, no iako bi u većini njih za ozbiljnije radove na njihovoj obnovi trebalo znatno više novca.(KAportal)