Aktualno Županija

Žene na rukovodećim pozicijama još uvijek prate rodni, dobni i bračni stereotipi – karlovačke pravnice imale zanimljivu diskusiju

Karlovačke članice Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji

– Rukovodeća radna mjesta još uvijek su “muška”, pa primjerice u Republici Hrvatskoj trenutno nemamo niti jednu županicu, imamo 35 općinskih načelnica i 393 načelnika, 13 gradonačelnica i 115 gradonačelnika, kazala je Ines Pavlačić, predavačica na jučerašnjem tradicionalnom sastanku karlovačke podružnice Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji, još jednom u nizu događanja “Srijedom o pravu”.

Podsjetimo, ova udruga okuplja pravnice u cijeloj Hrvatskoj, a karlovačka podružnica otkad je prije par mjeseci osnovana izuzetno je aktivna, pa je joj se pridružuje i sve veći broj žena iz pravne struke. Koordinatorica za Karlovac je Marina Jarnjević, dok je Ines Pavlačić, koja obnaša dužnost predstojnice Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji, jučer svojim kolegicama pravnicama održala zanimljivo predavanje na temu žena na rukovodećim pozicijama u RH. Tema je itekako aktualna, jer u Hrvatskoj su žene još uvijek u priličnoj manjini u odnosu na muškarce u vladajućim strukturama.

Ines Pavlačić i koordinatorica podružnice Marina Jarnjević

No, kazala je Pavlačić, to nije tako kad se gleda segment ureda državne uprave na razini države. Tu, naime, prednjače žene jer je trenutno aktivno 14 predstojnica i 6 predstojnika. Od rukovodećih pozicija u jedinicama lokalne samouprave, na području Karlovacke županije od pet gradova su četiri gradonačelnika i samo jedna gradonačelnica (Grad Ozalj), te svega jedna načelnica (Općina Cetingrad) i 16 načelnika. Na predavanju je prezentirano ustrojstvo rukovođenja na razini državne uprave te način izbora na rukovodeća mjesta u državnoj upravi sukladno propisima. Također, Pavlačić je kolegicama pojasnila i nadležnost Ureda državne uprave. Razmjenom iskustva kroz praksu, zaključeno je da se žene na rukovodećim pozicijama i radnim mjestima još uvijek susreću s različitim predrasudama i rodnim stereotipim, što je potkrijepljeno i konkretnim praktičnim primjerima.

Predavačica Ines Pavlačić prezentirala je da je u okviru matičnih ureda dostupna i nova usluga koja roditeljima omogućava da prilikom upisa djeteta u matici rođenih, upišu dijete u evidenciju državljanstva, prijave prebivalište na adresu roditelja, reguliraju zdravstveno osiguranje djeteta i podnesu zahtjev za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od HZZO. Ova je mogućnost u matičnim uredima dostupna od 9. siječnja ove godine.

Zajedničkom raspravom s kolegicama utvrđeno je da ženama treba stimulativno okruženje u kojem mogu napredovati i izražavati svoje ambicije prema rukovodećim pozicijama, jer su još uvijek prisutni rodni, dobni, bračni i slični stereotipi.(KAportal)