Aktualno OG sada Ogulin

“Bukovo željezo”

Prije nekoliko dana objavili smo pritužbu jednog našeg čitatelja na problem sa uplatom drva za ogrijev u ogulinskoj Šumariji, te odgovor koji smo dobili iz ovog javnog poduzeća. Uslijedio je niz, što službenih, što neslužbenih reakcija naših čitatelja, a jedan od njih javio nam se sa opširnijim opisom problema pod naslovom “Bukovo željezo“, te u svom dopisu ističe:

“Postoji višegodišnji problem sa uplatom bukovog ogrijeva pri šumarijama ogulinske Uprave šuma, a vjerojatno i pri drugim Upravama šuma. Naime, svake godine se ponavlja ista priča, kada počinju uplate, kako doznati da su počele uplate? Kada se to konačno i dozna jer najprije doznaju neki odabrani, onda tek kreće stampedo!U dobrano jutro počev već od 5 sati pred Šumarijom Ogulin se stvara red za uplatu. Primi se već prem nekom nakaradnom propisu iznos do 75.000.- kuna, ostali mogu u „red“ za neki idući dan. I tako dok se ne ispuni predviđena kvota.Pošto se tu pojavljuje čitav niz pitanja molimo Ogportal da pri mjerodavnima istraže predmetnu problematiku i mjesnu javnost izvijeste o tome:

1. Zašto Uprava šuma ne sačini listu redosljednih prijava (pismeno, mailom, faksom, telefonom, ili osobno) o osobama koje su u potrebi kupiti-dobaviti bukovi ogrijev?

2. Zašto se tim zainteresiranim kupcima ne dostavi račun, bilo pismeno poštom, bilo mailom na kućnu adresu, da  se uplata može izvšiti  u banci, pošti ili internet bankarstvom i to prema redoslijedu, odnosno  listi zaprimljenih zahtjeva?

3. Zna li se da postoji i neki propis o visini uplate gotovinom pri gotovinskim blagajnama, a da to sigurno nisu iznosi koje zaprima određena blagajna u Šumarijama?

4. Zna li se da za gotovinski platni promet postoje posebni uvjeti: prostora, vremena, osiguranja pa čak i zaštitarske službe?

5. Zašto u eri pametnog telefona i platnih transakcija sa pametnog telefona treba vući „keš“ lovu u šumarije i čemu to služi?

6. Zašto se isporuka ogrijeva po obavljenoj uplati ne obavlja prema listi i redoslijedu uplata?

Poštovani, nije nam želja nikoga optuživati nego iz jednostavnog i praktičnog razloga olakšati kupnju-nabavu ogrijeva za nas građane, tako da, ako ne već od ove, od  slijedeće godine započnu prijave i uplate na način primjeren 21. stoljeću i eri pametnog telefona, isplatnim transakcijama bez gotovine!”.

Osim što je dopis poslao redakciji OGportala, naš je čitatelj odlučio ista pitanja uputiti i na još nekoliko adresa u Hrvatskim šumama.

Vjerujemo da će odgovorni iskoristiti priliku i putem našeg portala obavijestiti građane što će i kako po ovom pitanju učiniti.