Aktualno Sport

Španjolci slave ‘dedu’ Šterbika: ‘Ta predstava može se okarakterizirati s tri slova – MVP’

LEGENDARNI VRATAR APSOLUTNI JE JUNAK NOVIH EUROPSKIH PRVAKA Španjolci slave ‘dedu’ Šterbika: ‘Ta predstava može se okarakterizirati s tri slova – MVP’

Junak susreta bio je 38-godišnji vratar Arpad Šterbik, koji je naknadno pozvan u reprezentaciju kao zamjena za ozlijeđenog Gonzala Pereza de Vargasa. U fialu protiv Švedske (29:23) Šterbik je zaustavio osam udaraca, sve u drugom dijelu i proglašen je igračem utakmice.

Na poluvremenu je Švedska vodila 14:12, ali u prve 22 minute drugog dijela zabili su svega tri gola.

‘Deda’ Šterbik, ponajbolji svjetski rukometni vratar je svoju prvu veliku medalju ostvario još u dresu SR Jugoslavije na SP-u 1999. u Egiptu. A u Zagreb je došao tek uoči polufinala u kojem je obranio tri od pet sedmeraca.
“Njegova predstava može se okarakterizirati s tri slova – MVP. Ušao je u 23. minuti i iako se sporo zagrijao obranio je 8 od 21 udarca prema golu. S 38 godina na leđima došao je do antologijskih obrana. Odigrao je samo dvije utakmice na Euru, ali u obje je bio zvijezde”, piše As o strašnom Šterbiku.

“Mislim da su u finalu igrale dvije najbolje ekipe ovog trenutka u Europi. Šveđani su izbacili Hrvatsku i Dansku, a mi Njemačku i Francusku. Šveđani su jako dobra momčad, ali nisu imali odgovora na našu igru u obrani u drugom dijelu utakmice. Drago mi je što sam bio dio ove momčadi i što sam dao svoj mali doprinos da Španjolska po prvi puta osvoji naslov prvaka Europe”, kazao je vratar rođen u Senti, kojeg je Ribera pozvao samo za polufinale i finale.

“Mislim da smo napravili čudo u drugom poluvremenu, a za to je zaslužna samo obrana. Šveđani su dominirali u prvom poluvremenu i pokazali da nisu slučajno u finalu. Ovo je velika nagrada za trud i borbu mojih igrača”, kazao je španjolski izbornik Jordi Ribera, koji je pohvalio organizatora.

“Osjećali smo se odlično u Hrvatskoj i hvala svima koji su nam to omogućili. Bili ste izvrsni organizatori”.

Švedski izbornik Kristijan Andersson priznao je da je Španjolska zasluženo pobijedila.

“Čestitam Španjolskoj, zaslužili su naslov. Mi smo u prvom poluvremenu igrali kao europski prvaci, ali samo u prvom poluvremenu. Španjolska je podigla razinu obrane do savršenstva i natjerala nas na pogreške. Jednostavno, bili su bolja momčad. Čestitam Hrvatskoj na sjajno organiziranom prvenstvu, jako dobro smo se osjećali i u Splitu i u Zagrebu”, kazao je Andresson. (jutarnji.hr)