Aktualno OG sada Ogulin

Limiti ugrožavaju opstojnost bolnica, pa tako i one u Ogulinu

Zagorjecom. je objavio članak sa tiskovne koneferncije SDP-a održane u Zaboku, na kojoj je bilo riječi o stanju u bolnicama u Zaboku, Vukovaru, Ogulinu i Kninu, koje su lani postale Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata.

SDP krapinsko – zagorske županije, predvođen predsjednikom Županijske organizacije, potpredsjednikom Hrvatskog sabora Sinišom Hajdašem Dončićem, krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom i saborskim zastupnikom te gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, u Zaboku je  sa svojim stručnim gostom i stranačkim kolegom, saborskim zastupnikom i bivšim ministrom zdravstva Sinišom Vargom, održao konferenciju za novinare na kojoj je izražena zabrinutost zbog mogućnosti gašenja ‘braniteljske bolnice’, odnosno, Bolnice hrvatskih veterana koja djeluje u sklopu Opće bolnice Zabok na Bračaku.

Naime, kako su pojasnili SDP-ovci, mjesečni limit, odnosno iznos koji je država plaćala za rad ‘braniteljske bolnice’, nekad je iznosio milijun kuna, odnosno, dvanaest milijuna kuna godišnje, da bi ga HDZ-ov ministar zdravstva Dario Nakić prepolovio na 6 milijuna kuna godišnje. Sada, uz novi Ugovor o limitima OB Zabok, još uvijek nije stigao Ugovor niti na tih 500 tisuća kuna mjesečno za Bolnicu hrvatskih veterana, zbog čega su SDP-ovci, a posebno župan Kolar, izrazito zabrinuti, obzirom da je Županija osnivač bolnice i odgovorna je za njeno poslovanje.

Bivši ministar zdravstva Siniša Varga upozorio je na konkretne postupke i ukidanje programa koje su HDZ-ove Vlade protekle dvije godine napravile, a koje su hrvatsko zdravstvo znatno srozale i stavile ga uz bok albanskom zdravstvu, kao što je to pokazalo najnovije europsko ocjenjivanje. – Mi smo napravili značajne programe posebno za braniteljsku populaciju, u suradnji s braniteljskim udrugama, gdje smo za bolnice u Zaboku, Vukovaru, Ogulinu i Kninu napravili specijalne programe za braniteljsku populaciju po pitanju prioritetnog primanja na specijalističke preglede i liječenja u stacionaru, ali i za sve preventivne sistematske preglede. Indikativno je da se sa smjenom vlasti, kad dođe HDZ na vlast, braniteljima smanjuju i ukidaju ta prava. Iluzorno je reći da nema razlike je li mjesečni limit milijun kuna ili 500 tisuća kuna, a koliko je meni poznato, bolnicama je sad poslan ugovor sa HZZO-m u kojima nema spomena braniteljskih specifičnih programa i nema uopće spomena tih novaca – istaknuo je Varga.

Župan Kolar na koncu je dodao da je ova konferencija za novinare početak jednog političkog pritiska na aktualnu Vladu da se ovi limiti, koji ugrožavaju opstojnost bolnica, promjene.

Kakva je trenutna situacija u ogulinskoj bolnici i kako će poslovati, pokušat ćemo doznati od ravnatelja bolnice  Dr. Josipa Zorka, čije odgovore na naš upit očekujemo.