Aktualno Županija

Turističko-ugostiteljska škola postala vlasnik zgrade u kojoj je 20 godina – Županija ga darovala da se može javljati na natječaje

– Ovim ugovorom konačno smo uspjeli riješiti problem koji školu tišti od dana kada je došla u ove prostore, od 1998.; nakon 20 godina smo i vlasnici prostora. Time škola dobiva podlogu da možemo kvalitetno nastaviti obrazovati učenike, ali smo i u prilici da se napokon samostalno možemo početi javljati na europske fondove za povlačenje sredstava. Prvi na koji ćemo se javiti je za energetsku obnovu zgrade, izjavio je ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Damir Pleša, nakon današnjeg potpisivanja darovnog ugovora s Karlovačkom županijom.

Njime Županija školi daje u vlasništvo zgrade i dvorište u Radićevoj ulici, ukupne površine 2.562 kvadratna metra, procijenjene vrijednosti oko 8 milijuna kuna.

I to, po riječima župana Damira Jelića, odličnoj školi u karlovačkoj Zvijezdi, s kadrom prepunim ideja kako oplemeniti prostor iz kojeg dolaze i odlaze oplemenjeni ljudi, koji mogu stvarati vrijednosti unutar grada i županije. A darivanje znači i da je najveća zapreka u bilo kakvom povlačenju novca uklonjena.

– Zajedničkim snagama nećemo ovdje stati. Gledamo ovu školu kao jedan od jakih faktora odgoja i obrazovanja djece, ali i prostora koji udahnjuje dušu u karlovačkoj Zvijezdi pa se nadamo uskoro da ćemo u ovim prostorima razgovarati o još nekim darovanjima koje bi ovog puta Republika Hrvatska odaslala prema školi. Nije nikakva tajna da želimo kabinetsku nastavu širiti izvan ovih prostora. Ovo smatrajte temeljem, a nadogradnja kreće ubrzo, napomenuo je Jelić.

Pri tom će, primjerice, trebati odlučiti da li ulagati dvaput više u potkrovlje školske zgrade ili triput manje u prostor koji je dovoljno blizu da nastavni proces ne trpi.

– Kako god bilo, ne možete graditi 1. kat kuće ako temelje nemate, a ovo su upravo temelji. Sad je i pozitivni nemir Županiije prema školi: gdje ste se javili, više nemata zapreke. Ne sumnjam u ljude unutar ovog kolektiva, poručio je Jelić. (kaportal.hr)