Aktualno Županija

Ministar Božinović na otvorenju nove policijske zgrade u Cetingradu: Dostižemo standard EU

Mi smo i danas pokazali da Ministarstvo unutarnjih poslova nastavlja s onim što smo rekli da će biti prioritet u našem radu, a to je podizanje standarda rada hrvatskih policajaca. Ovakvim uvjetima, opremom i službenicima pokazujemo kako hrvatska policija po svim elementima koji se procjenjuju u kontekstu našeg ulaska u Schengen, odgovara onome što je standard suvremenog policajca ne samo hrvatskog nego i europskog. Mi dostižemo taj standard koji se traži od policija država članica Europske unije, kazao je na današnjem otvaranju nove zgrade Postaje granične policije Cetingrad ministar Davor Božinović.

Dodao je kako PU karlovačka zbog svog geografskog položaja posjeduje najkraći prometni pravac između unutarnje i vanjske granice Europske unije na teritoriju RH, što pred MUP stavlja ozbiljne zadaće.

– Cilj nam je najboljom praksom i profesionalizmom naših policijskih službenika ispuniti sve ono što je Ustavom i zakonima propisano – osigurati javni red i mir i sigurnost hrvatskih građana, kazao je ministar.

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska uspostavila sve uvjete za uspostavu Šengenskog sustava na svojim granicama, odgovorio je da je Hrvatska pokazala kako za nju nema nedostižnih ciljeva, te da MUP intenzivno radi na uspostavi svih tehničkih uvjeta, kao i da je “investiranje u zaštitu vanjske granice Europske unije i hrvatske granice europski i hrvatski nacionalni interes”. Ocijenio je i da se moguć‡i prijepori sa susjedima oko bilo kojeg pitanja, uključujuć‡i i granično, mogu riješiti samo dijalogom.

Izgradnja postaje u Cetingradu, vrijedna 1,1 milijun kuna, financirana je sredstvima EU, a osigurat će kvalitetniji smještaj i rad policijskim i državnim službenicima koji su zaposleni na poslovima nadzora državne granice.(KAportal)