Aktualno Županija

Sastanak s gospodarstvenicima i obrazovnim sektorom na temu Centra kompetencije Karlovačke županije

Župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa svojim zamjenicima i suradnicima održao je u utorak, 6. veljače, u Uredu župana sastanak s predstavnicima Grada Karlovca, na čelu s gradonačelnikom Damirom Mandićem, HGK Županijske komore Karlovac, Županijske obrtničke komore, gospodarstvenicima te predstavnicima Veleučilišta u Karlovcu i Tehničke škole Karlovac na temu Centra kompetencije Karlovačke županije.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je raspisivanje natječaja za centre kompetencija u ožujku ove godine, a cilj Karlovačke županije je omogućavanje stjecanja znanja i vještine u najmodernijim uvjetima, ne samo po pitanju prostora već i opreme, u praktikumima i laboratorijima s najmodernijom opremom, strojevima i alatima u okviru tzv. kreativne industrije s naglaskom na STEM područje. Na osnovu dosadašnje suradnje s Hrvatskom gospodarskom i obrtničkom komorom, a ponajprije ispitivanja potreba tržišta rada/gospodarstva Karlovačke županije, ministrici Blaženki Divjak i njezinim pomoćnicima prezentiran je Centar kompetencija u sektoru strojarstva-elektrotehnike i računarstva za Karlovačku županiju te je kao prijedlog i prihvaćen uz dodatno ispitivanje kako se u susjednim županijama ne bi ponavljali isti sektori.

Centar kompetencija bit će smješten na dvije lokacije, Tehničkoj školi, a većina programa u zgradi Oružane. Konačni odabir programa, praktikuma i laboratorija nastoji se utvrditi dogovorno sa svim dionicima uključenim u centre izvrsnosti od cijele vertikale obrazovanja do gospodarstva. Želja je da učenici, bez dodatnih priprema nakon završenog školovanja, budu spremni uključiti se u radni proces gospodarskog sektora i educirani u radu koristiti suvremene alate, uređaje i strojeve. Upravo je u tom cilju održan današnji sastanak, na kojem su predstavnci gospodarstva dali jednoglasnu potporu ovom projektu. (kazup.hr)