Aktualno Županija

Devastirana Oružana bit će pretvorena u jedinstven Centar kompetencija – projektna dokumentacija u izradi, radovi u 2019.

Grad Karlovac će nekadašnju Oružanu darovati Karlovačkoj županiji kako bi u zgradi na Trgu bana Jelačića zaživio Centar kompetencija, jedinstven obrazovni projekt vrijedan 40-ak milijuna kuna.

Da će nekadašnju vojarnu, koju je Republika Hrvatska darovala Gradu za javnu namjenu, prepustiti Županiji, najavio je gradonačelnik Damir Mandić, kazavši da će se odluka o tome naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća i bit će, u stvari, početak konkretnog projekta stavljanja u funkciju Oružane.

Vlasnik postaje Županija

– Grad Karlovac će prenijeti vlasništvo Oružane na Karlovačku županiju, koja će zajedno s Tehničkom školom i Veleučilištem Karlovac, aplicirati Centar kompetencija u strojarstvu, odnosno, mehatronici. Cilj nam je da zgrada Oružane u svom većem dijelu bude u funkciji obrazovanja i jako nam je važno da smo uspjeli usuglasiti četiri institucije: Grad Karlovac, Karlovačku županiju, Tehničku školu Karlovac i Veleučilište Karlovac. Naša su očekivanja da će taj projekt, koji će Županija kao nositelj uskoro predstaviti javnosti, donijeti dodatnu obrazovnu dimenziju kvalitete u Karlovcu, a posredno je vezana i za oživljavanje i vraćanja života u Zvijezdu, izjavio je Mandić.

Županija projekt budućeg centra priprema za natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, najavljen za ožujak, a koji će se odnositi na centre kompetencija po županijama u 5 različitih sektora, u okviru unapređenja srednjoškolskih strukovnih programa. Odnosi se to na opremanje kabineta, ali i povezivanje s gospodarstvom i potrebama tržišta rada, kako je Karlovačka županija, predstavljajući svoju ideju, na nedavnom sastanku u Ministarstvu i predložila.

Usmjerena je na sektor strojarstva- elektrotehnike – računarstva budući je tržište rada, pojašnjavaju u Županiji, nakon upita poslanih u 2.000 gospodarskih subjekata, upravo za njima izrazilo potrebe za zapošljavanjem u narednih 8 godina.

Program Tehničke škole

Budući Centar razvijat će se u okviru programa Tehničke škole, vertikalno povezanih s Veleučilištem, a djelovat će na dvije lokacije: u Tehničkoj školi i Oružani.

Upravo u njima, planiraju u Županiji, bit će uređeni i opremljeni kabineti za: robotiku, fleksibilne proizvodne sustave FMS, mehaniku fluida i hidrauliku, strojarske konstrukcije, pneumatiku, tehničku mehaniku, mikro i nano mehatroniku, industrijsku automatizaciju, informatiku, elektroniku, numeričko upravljanje, digitalne informacije i komunikacije.

– Oprema kabineta biti će na najvišoj razini moderne opreme koju zahtijevaju suvremeni industrijski pogoni, primjerena za dobivanje znanja, iskustava i vještina polaznika, ne samo na srednjoškolskoj već i visokoškolskoj razini koje će, prema našem očekivanju, biti na raspolaganju institucijama obrazovanja i susjednih županija. MZO trenutno razrađuje i model dvojnog obrazovanja kojeg kao pilot projekt očekujemo u idućoj školskoj godini i koji će imati mogućnost dobivanja status učenika radnika od drugog razreda srednje škole i od tada se ujedno i broji radni staž polaznika, najavljuju, odgovarajući nam na upit, iz Županije.

Konkretne radove na uređenju budućeg Centra kompetencija u Županiji planiraju za 2019., nakon okončanja natječaja koji bi za realizaciju projekta trebao donijeti između 35 i 40 milijuna kuna, te završetka projektne dokumentacije koja se već radi.(KAportal)