Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Suživot

Da li će ovo ispasti jedan politički pamflet, ili će biti članak o općini Plaški u kojoj se odvija  suživot vrijedan pažnje – procijenite sami. U Plaškom žive Srbi i Hrvati svrstani u političke stranke; SDP, HDZ, HSS, SDS, DSS i još su svrstani u pravoslavnu, katoličku, baptističku i adventističku vjersku konfesiju. Stječe se dojam da tu nitko nikomu ne smeta, da se sastaju svaki u svojoj crkvi, ali da nema odveć brojnih vjernika, da svi zajednički rade u Osnovnoj školi Plaški i područnoj školi Saborsko, u općinskim uredima, ustanovama i općinskom poduzeću Veks d.o.o. Izvode javne radove prema potrebama i financijskim mogućnostima, pripremaju se, prema zakonskoj obvezi, 22 groblja na području cijele Općine prenijeti pod nadzor jedinice lokalne samouprave.

Što se tiče katoličkih konfesija 2017. godine obilježena je 500 godišnjica reformacije katoličke Crkve od prvog reformatora Martina Lutera, ali napomenimo da je dr. Juraj Kolarić, poznati teolog i profesor, napisao da je reformacija najveća tragedija koja je pogodila katoličku crkvu, a baptiste i adventiste ubraja među radikalnije konfesije. Zbog toga raskola pokrenut je ekumenizam: „pokret“ katoličkih konfesija da se zbliže ili ujedine, čak.

Ovo bi mogao biti uvod u proslavu Dana Općine Plaški koji Dan je odabran, i prethodna proslava održana, 13. listopada 2017. godine, u spomen na onaj dan kada se u Plaškom 1942. godine održalo II zasjedanje ZAVNOH-a na čelu s Vladimirom Nazorom! Nazorova bista između Doma kulture i OŠ Plaški svojim autoritetom ulijeva nastavak, ne komunizma, već nastavak antinacizma i antifašizma za sva buduća vremena, i demokracije koja je zamišljena još u socijalizmu, ali ju nismo zaživjeli ni danas kada nam je širom otvoren put da ju živimo. Ali, još je Platon rekao da je demokracija dobro zamišljena, ali da ju se ne može ostvariti. Da bi zadovoljio  demokraciju, tu vladavinu naroda, vjerojatno demos mora biti zreo da bi ju mogao kreirati.

U općini Plaški danas živi oko 2.270 stanovnika od čega 48 posto Hrvata i 46 posto Srba, a baptistički pastor okuplja oko 25 svojih pristaša, dok adventista ima samo nekoliko.

Osnovnu školu Plaški, s područnom Saborsko, pohađa oko 170 đaka s tridesetak, što učitelja, što službenika i radnika, koji omogućuju nesmetani rad škole s knjižnicom. Pored načelnikova Ureda i općinskih službenika, s 11 općinskih vijećnika, u Plaškom djeluje i Srpski demokratski forum (SDF) za pomoć srpskom življu, a u osnivanju je i ogranak Prosvjete. Nije to zbog neke ugroze, već iz navike koja traje od davnina.

Sklad žitelja Plaškog kompetentno je opisao načelnik Općine, kompetentno stoga što je na prošlim izborima među biračima dobio preko 80 posto glasova. Vrlo je zadovoljan da se svi sastaju u četiri „birtije“, da se pravoslavnoj crkvi za Božić nađe i desetak katolika, ali i u crkvi Svete Ane za Božić bude i poneki prvoslavac.

Na proslavi Dana Općine, 13. listopada 2017., bilo je političara iz svih susjednih Općina i Gradova, a pečat je dao župan karlovački kojemu to nije bio prvi, ni zadnji puta. Evo ga danas (ponedjeljak) ponovno u Plaškom. Pored političara proslavi su bili prisutni izvođači raznih radova u režiji Općine i obični smrtnici, a meni najljepša slika bila je kada su se tri vjerska poglavara; katolički župnik, pravoslavni prota i baptistički pastor, nakon službenog dijela, družeći se, razgovarali.

I ne sam tada. Evo pred petnaestak dana ponovno su se susreli, što privatno, što službeno, SDP-ov načelnik Općine, njegov zamjenik iz HDZ-a i tri vjerska poglavara u Plaškom, da osvježe i prodube dojam kako se u miješanim sredinama može naći sklad, kako se u tim sredinama može živjeti zajednički, ukoliko nema remetilačkih elemenata. Samo da u Plaškom pored 40-ak obrtnika i ispostava firmi u kojima radi između 100 do 150 zaposlenih, toga bude još više.

Piše: Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)