Aktualno OG sada Ogulin

Daniel Vukelja: Zatečeni problemi u tvrtki SKG su izuzetno veliki, a među njima problem zbrinjavanja otpada je najveći!

Nakon članka koji smo objavili o mogućem zatvaranju odlagališta otpada Sodol,  neki naši sugrađani kritizirali su nekadašnju oporbu, sa sadašnju gradsku vlast, da ništa nije učinila po tom pitanju.

Odmah je reagirao zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja i poslao priopćenje medijima, u kojem ističe:

“Nastavno na netočne informacije koje su se pojavile u javnosti kako sadašnja vlast nakon preuzimanja dužnosti ništa nije poduzimala po pitanju zbrinjavanja otpada,  dostavljam sažetu kronologiju provedenih aktivnosti.
Po primopredaji vlasti sadašnja gradska vlast je užurbano krenula rješavati problem zbrinjavanja otpada. Još prošle godine s tvrtkom Hidroplan je potpisan ugovor za izradu projekta izgradnje reciklažnog dvorišta i za sanaciju odlagališta Sodola. Ovoj tvrtki smo također povjerili izradu Plana gospodarenja otpadom. Izrada navedenog je pri kraju i uskoro kreće iduća faza, a to je sama izgradnja reciklažnog dvorišta te sanacija Sodola.

Proračunom za 2018. godinu predviđen je dio sredstava (vlastita komponenta) za izgradnju reciklažnog dvorišta i za sanaciju Sodola s nastavkom odlaganja do otvaranja CGO Babina Gora uz sufinanciranje sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (dalje FZOEU). Za sanaciju Sodola od 2005. godine postoji Sporazum o sufinanciranju na koji je potpisano 10 dodataka Sporazumu kojima je produljivan rok za provedbu radova i povećan udio sufinanciranja, tako da zadnjim 10. dodatkom rok za sanaciju je kraj ove 2018. godine, a udio sufinanciranja od FZOEU iznosi 75% sredstava. Izgradnja reciklažnog dvorišta prijavit će se na natječaj za sufinanciranje u 85% iznosu.

Izrađen je plan potreba nabave spremnika za razvrstavanje i odlaganje otpada koji je poslan u FZOEU. Nabavka opreme također će se sufinancirat sredstvima FZOEU u 85% iznosu.

U više navrata smo odlazili u FZOEU kako bi dogovorili sanaciju odlagališta Sodol s nastavkom odlaganja do otvaranja Babine Gore, međutim konačna odluka je na Ministarstvu zaštite okoliša koje donosi Plan zatvaranja odlagališta u Republici Hrvatskoj.

Zatečeni problemi u tvrtki SKG su izuzetno veliki, a među njima problem zbrinjavanja otpada je najveći. Zatečeno stanje u ovoj tvrtki je daleko najlošije u odnosu na sve ostale gradske tvrtke i ustanove te će trebati puno rada i vremena da bi se poslovanje ove tvrtke postavilo na zdrave temelje”-navodi Daniel Vukelja.